- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Cena gasa trese Kazahstan, predsednik obećava: Vlast neće pasti!

© Sputnik / Kamshat AbdirayymDemonstracije u Kazahstanu
Demonstracije u Kazahstanu - Sputnik Srbija, 1920, 04.01.2022
Pratite nas
Na zapadu Kazahstana već nekoliko dana ne prestaju protesti zbog poskupljenja tečnog naftnog gasa. Vlasti su ovaj rast cena objasnili nerentabilnošću, ali to narod ne prihvata. Demonstrantima su se pridružili i radnici naftne industrije.
Protesti su počeli 2. januara u Mangistauskoj oblasti Kazahstana gde je cena gasa porasla sa 0,11 dolara za litar na 0,27 dolara. Narednih dana demonstracije su samo dobijale na snazi.
Kako javljaju lokalni mediji, danas su protesti zahvatile skoro celu zemlju. Najmasovniji su u Atirau, gde se okupilo oko 5.000 ljudi.
Predsednik Kasim Žomart Tokajev je pozvao okupljene građane da ne slede pozive „destruktivnih pojedinaca“, koji nastoje da potkopaju jedinstvo društva, a najavio da će vlada smanjiti cenu tečnog naftnog gasa na 0,11 dolar što je i bio zahtev demonstranata.
„Pozivam demonstrante da se ne odazivaju na pozive destruktivnih osoba koje su zainteresovane da naruše stabilnost i jedinstvo našeg društva. Ostali zahtevi koji su socio-ekonomske prirode razmotrićemo odvojeno, na sutrašnjem radnom sastanku u prestonici“, napisao je Tokajev na svom Tviter nalogu.
Međutim, demonstranti se ne razilaze i traže ostavku predsednika Tokajeva.
Predsednik se večeras još jednom obratio građanima, pozvavši ih da budu mudri i da ne nasedate provokacijama koje dolaze spolja i iznutra.
"Pozivi da se napadaju civilni i vojni objekti su protivzakoniti.To je prekršaj za koji sledi kazna. Vlast neće pasti“, rekao je Tokajev.
Mediji javljaju da su demonstranti blokirali ulice, železničke pruge i puteve. U Kizilordu i Atirau izbili su sukobi sa policijom. Više osoba je privedeno.
Predsednik Kazahstana je za sutra zakazao sastanak sa vladom o socijalno-ekonomskoj situaciji u republici.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala