- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Borelj poručio Rusiji: Bilo kakva agresija protiv Ukrajine imaće ogromne posledice

© AP Photo / Virginia MayoZastave NATO-a i EU
Zastave NATO-a i EU - Sputnik Srbija, 1920, 04.01.2022
Pratite nas
Šef diplomatije Evropske unije Žozep Borelj razgovarao je sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom o situaciji na granici Rusije i Ukrajine, kao i o ruskim predlozima o bezbednosnim garancijama.
„Žozep Borelj je uoči posete Ukrajini stupio u kontakt sa Jensom Stoltenbergom kako bi razgovarali o gomilanju ruskih vojnih snaga na granici sa Ukrajinom i o dva nacrta sporazuma o bezbednosnim garancijama koje je Rusija uputila SAD i članicama Alijanse“, precizirano je u saopštenju Evropske službe za spoljne poslove.

Borelj je istakao da EU podržava suverenitet, nezavisnost i teritorijalni integritet Ukrajine, a takođe je pozvao Rusiju „na deeskalaciju napetosti i potpunu realizaciju Minskih sporazuma“, istakavši da će „bilo kakva vojna agresija protiv Ukrajine imati ogromne posledice i ozbiljnu cenu“, navodi se u objavi.

Šef evropske diplomatije boraviće u zvaničnoj poseti Ukrajini od 4. do 6. januara.
Kijev i zapadne države u poslednje vreme izražavaju zabrinutost zbog navodnog intenziviranja „agresivnih dejstava“ Rusije u blizini granica Ukrajine. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da Rusija premešta trupe unutar svoje teritorije i po sopstvenom nahođenju. Prema njegovim rečima, to nikome ne preti i ne treba nikoga da brine. Moskva je više puta izražavala zabrinutost zbog povećavanja snaga NATO-a u Evropi. Kremlj je isticao da Rusija ni za koga ne predstavlja pretnju, ali da neće zanemarivati dejstva koja su potencijalno opasna po njene interese.
Poslanici Evropskog parlamenta su na plenarnoj sednici u decembru većinom glasova usvojili rezoluciju o situaciji na granicama Ukrajine, kojom apeluju na Evropsku uniju da se pripremi za uvođenje oštrih sankcija protiv Rusije u slučaju eskalacije.
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 15.12.2021
RUSIJA
Rusija obećava Donbasu: Nećemo vas ostaviti na cedilu, borićemo se protiv aparthejda Kijeva
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala