- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Atlas zločina nad Srbima sprečiće manipulacije Sarajeva: Spisak srpskih žrtava u BiH na 1000 strana

CC0 / Rixabay / Dokumenti
Dokumenti - Sputnik Srbija, 1920, 04.01.2022
Pratite nas
Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica radi na projektu ažuriranja popisa srpskih žrtava tokom rata u Bosni i Hercegovini. U okviru tog procesa centar će objaviti Atlas zločina nad Srbima u BiH. Prvi tom će se pojaviti već ove godine na oko 1.000 strana i obuhvatiće stradanje srpskog naroda u BiH u 1992. godini.
Predsednik Organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske Veljko Lazić izjavio je da je ideja o objavljivanju Atlasa zločina nad Srbima sa dokazima o obimu stradanja i podacima gde su počinjeni zločini u BiH odlična, imajući u vidu da Bošnjaci već četvrt veka menjaju identitet rata u BiH i srpski narod tretiraju kao agresora.
Lazić je istakao da o minimiziranju srpskih žrtava iz rata u BiH najbolje govori rad Instituta za traženje nestalih u BiH.
"Republika Srpska traga još za 1.652 srpske žrtve. Institut. ako nastavi sa dosadašnjim tempom rada, pronaći će nestale Srbe za 100 godina, jer su za 12 godina pronašli samo 265 tela ubijenih Srba", rekao je Lazić za Večernje novosti.
Glavni inspektor u MUP-u Republike Srpske za istrage krivičnog dela ratnog zločina Simo Tuševljak ukazao je da je pravosuđe BiH već od završetka rata počelo da radi prema sistemu da su samo Bošnjaci žrtve u ratu, a Srbi zločinci te da su i donošene takve presude.
"Dok su Srbi dobijali maksimalne kazne, Bošnjaci su oslobađani za zločine nad srpskim narodom. Iako postoje jasni dokazi o planskom ubijanju na hiljade Srba koji su prosleđeni Tužilaštvu BiH, stotine predmeta su i dalje po fiokama", rekao je on.
Predsednik Srpskog kluba u parlamentu BiH Nenad Stevandić izjavio je da istina o ratu u BiH neće biti potpuna dok bošnjačka politika ne shvati da je civilizacijski čin o svim žrtvama govoriti sa istim poštovanjem.
"U BiH su sada jedino ponižene srpske žrtve. Manje su vredne suze srpskih majki, a opet najveće kazne za zločine dobijaju upravo Srbi. Sve dok Bošnjaci ne žele da grade BiH na poštovanju svih žrtava, dotad je teško govoriti o suživotu", smatra Stevandić.
Republički centar za istraživanje ratnih zločina radi na projektu popisa srpskih žrtava tokom proteklog rata u BiH u okviru koga će objaviti Atlas zločina nad Srbima.
U planu je da prvih 1.000 strana Atlasa sa imenima žrtava iz 1992. godine bude objavljeno ove godine.
Baza za Atlas će, prema rečima direktora Republičkog centra za istraživanje rata Milorada Kojića, biti popis srpskih žrtava, koji je objavljen prošle godine i sadrži 35.042 imena i prezimena i okolnosti stradanja.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala