- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Asanžu ponuđen azil u Meksiku

© Sputnik / Aleksandar MilačićPoruka na majici Emira Kusturice "Sloboda za Džulijana Asanža"
Poruka na majici Emira Kusturice Sloboda za Džulijana Asanža - Sputnik Srbija, 1920, 04.01.2022
Pratite nas
Predsednik Meksika Andres Manuel Lopez Obrador izjavio je da je od bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa prošle godine, pre nego što je napustio Belu kuću, tražio pomilovanje za osnivača "Vikiliksa" Džulijana Asanža i ponovio ponudu za azil.
Lopez Obrador je rekao da je tražio pomilovanje za Asanža u pismu koje je uputio Trampu dok je bio predsednik SAD, ali je naveo da Meksiko nije dobio odgovor na pismo.
"To bi bio znak solidarnosti, bratstva, da mu se dozvoli azil u zemlji u kojoj Asanž odluči da živi, uključujući i Meksiko", rekao je Lopez Obrador.
Kako je naveo, ukoliko bi dobio azil u Meksiku, Asanž ne bi mogao da se meša u poslove drugih zemalja i ne bi predstavljao nikakvu pretnju, prenosi Rojters.
Viši sud u Londonu poništio je u decembru odluku nižeg suda da Asanža ne treba predati američkom pravosuđu i time otvorio put za njegovo izručenje SAD.
Američke vlasti optužuju Asanža (50), rođenog u Australiji, po 18 tačaka u vezi sa time što je Vikiliks objavio velike količine poverljivih američkih vojnih dokumenata i diplomatskih depeša čime su, kako navode, bili ugroženi životi nekih ljudi koji su pomagali SAD u ratnim zonama.
Džulijan Asanž - Sputnik Srbija, 1920, 23.12.2021
SVET
Asanž se žalio Vrhovnom sudu zbog mogućeg izručenja u SAD
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala