- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Tranzit ruskog gasa preko Ukrajine u Slovačku nastavlja da se smanjuje

© Sputnik / StringerVentil na gasovodu u gasnoj transportnoj stanici u Ukrajini
Ventil na gasovodu u gasnoj transportnoj stanici u Ukrajini - Sputnik Srbija, 1920, 03.01.2022
Pratite nas
Tranzit ruskog gasa kroz Ukrajinu u Slovačku naglo se smanjuje već drugi dan, pao je za skoro 30 odsto 2. januara, pokazuju podaci slovačkog operatora gasnog transportnog sistema „Eustream“.
Pumpanje ruskog gasa preko priključne tačke Užgorod-Velke Kapušani, granični punkt Ukrajine i Slovačke, smanjio se sa 49,5 miliona kubnih metara (1. januara) na 35,5 miliona kubnih metara (2. januara), što je smanjenje od skoro 30 odsto.
Pokazatelji su 31. decembra dostigli 83,8 miliona kubnih metara, a prvog dana 2022. Pumpanje je palo na minimalnu vrednost za dva meseca, smanjivši se za skoro 40 odsto.
Tranzit ruskog gasa u Slovačku u novembru se kretao u rasponu od 42,7 do 94,5 miliona kubnih metara na dan, a u decembru – od 69,1 do 90,2 miliona kubnih metara.
Pad u snabdevanju se dešava nakon što „Gasprom“ skoro dve nedelje ne rezerviše kapacitete gasovoda „Jamal-Evropa“ za tranzit gasa preko Poljske u Nemačku. Pumpanje ruskog gasa konstantno se smanjivalo nekoliko dana: kompanija je u prvoj polovini meseca rezervisala skoro trećinu – 31,4 miliona kubnih metara na dan od raspoloživih 89,1 miliona, od 17. decembra je počela da smanjuje obim rezervacija, a od 21. decembra gasovod je prešao na reversni režim (revers znači da prvobitni potrošač, pošto je dobio gas, isporučuje ga u suprotnom smeru), iz Nemačke u Poljsku.
Pri tome se nastavlja revers iz Nemačke ka Poljskoj preko gasovoda „Jamal-Evropa“. Reversne isporuke preko krajnje zapadne tačke magistrale u Nemačkoj (Malnov) u Poljsku sa početkom novog gasnog dana (u 6 časova po lokalnom vremenu) 1. januara više su nego učetvorostručene – sa skoro 120 hiljada kubnih metara na sat poslednjeg dana u godini do 505-520 hiljada kubnih metara. Pumpanje iz Nemačke u Poljsku 2. januara kretalo se u rasponu od 567-568 hiljada kubnih metara na sat.
Glavni pravci za isporuku ruskog gasa u Evropu su gasni transportni sistem Ukrajine, gasovod „Jamal-Evropa“ i „Severni tok“.
Otvaranje gasnog nalazišta u Lavovskoj oblasti - Sputnik Srbija, 1920, 02.01.2022
RUSIJA
Opao tranzit ruskog gasa preko Ukrajine u Slovačku
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala