- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

„Šahmat”, „Abakan”: Najbolje premijere ruskog naoružanja u 2021. godini

© Sputnik / Pavel Bednяkov / Uđi u bazu fotografijaPrototip novog lakog taktičkog jednomotornog borbenog aviona pete generacije „Šahmat“
Prototip novog lakog taktičkog jednomotornog borbenog aviona pete generacije „Šahmat“ - Sputnik Srbija, 1920, 03.01.2022
Pratite nas
Uprkos pandemiji virusa korona, protekla godina ostaće upamćena po nizu premijera perspektivnog ruskog domaćeg oružja. Prema mišljenju eksperata, najveći odjek u Rusiji i inostranstvu bilo je predstavljanje ruskog lovca pete generacije „Šahmat”(Su-75).
Osim Su-75 na rang listi top pet dostignuća su i izviđačko-udarna bespilotna letelica „Termit”, mitraljez za pilote i specijalce iz koncerna „Kalašnjikov”, nestrateški protivraketni odbrambeni sistem „Abakan” i inženjerski sistem za daljinsko miniranje „Zemljedelije”.

Ozbiljan korak za budućnost

Šira javnost je prvi put saznala za projekat „Šahmat” u drugoj polovini jula, kada je održan Međunarodni avio-kosmički salon 2021.godine u gradu Žukovski u Moskovskoj oblasti. Sredinom novembra, lovac je predstavljen u Dubaiju na međunarodnom avio-salonu „Dubai eršou 2021”.
© Sputnik / Evgeny Biyatov / Uđi u bazu fotografijaNovi ruski borbeni dron „Termit”
Novi ruski borbeni dron „Termit” - Sputnik Srbija, 1920, 02.01.2022
Novi ruski borbeni dron „Termit”
Konstruktori kompanije „Suhoj” razvili su lovca na sopstvenu inicijativu. „Šahmat” je prvenstveno predviđen za izvoz u strane zemlje, ali se može isporučiti i Vazdušno kosmičkim snagama Rusije.
Prvi probni let je predviđen za 2023.godinu. Ujedinjena vazduhoplovna korporacija očekuje da će u narednih petnaest godina biti proizvedeno oko trista novih aviona ovog tipa. Sklapanje prvih primeraka „Šahmata“ organizovano je u fabrici u gradu Komsomoljsk na Amuru. U budućnosti nova letelica proizvodiće se u dve varijante – kao dvosed, ali i kao bespilotna letelica.
Su 75 kao i Su-57 pripada petoj generaciji vojnih aviona, ali je „Šahmat“ dosta manji i razlikuje se po prisustvu jednomotornog pogona. Međutim, uprkos skromnijoj veličini i težini ruski konstruktori nameravaju da „Šahmatu“ obezbede ozbiljne borbene kvalitete.
Letelica treba da postane nosilac solidnog raketnog i bombaškog naoružanja i malih dronova. Nosivost „Šahmata“ iznosiće 7.400 kg, sa dometom od 1.500km, dok će domet leta bez dodatnih rezervoara za gorivo biće najmanje 2.800 km, a brzina do 1,8-2 maha.
Lovac će biti opremljen radarskom stanicom sa aktivnom faznom antenskom rešetkom. Ugrađena oprema aviona omogućavaće istovremeno gađanje šest vazdušnih ciljeva i praćenje do trideset meta. Cena aviona će biti znatno niža od ostalih predstavnika pete generacije, uključujući američki F-35.
Osnivač portala“ Military Russia“ Dmitrij Kornjev u intervjuu za RT izjavio je da se sama činjenica rada na lakom multifunkcionalnom lovcu pete generacije može sa sigurnošću smatrati „ozbiljnim korakom za budućnost ruske vazduhoplovne industrije“.
„Da, do sada smo videli primerak u punoj veličini, a ruski stručnjaci moraju da urade veliki deo posla, ali mesto na tržištu za ovaj model zaista postoji u inostranstvu i u našim trupama“, izjavio je sagovornik.
„Koncept ovog lakog taktičnog aviona koji je predložila kompanija „Suhoj“ je toliko univerzalan da je hipotetički sposoban da zameni gotovo čitavu nomenklaturu borbenih aviona operativno-taktičke avijacije Rusije i drugih zemalja sveta“, naglasio je Kornjev.

Šta sve može „Termit“

Jedinstvenu izviđačko udarna letelica helikopterskog tipa, koja je dobilo naziv „Termit“ stručnjaci su nazvali značajnim dostignućem u oblasti domaće bespilotne avijacije. Dron je prvi put predstavljen javnosti krjem avgusta na Međunarodnom vojno-tehničkom forumu „Armija 2021“ na štandu koncerna „Kalašnjikov“.
Na vojno-tehničkom forumu Ministarstvo odbrane Rusije sklopilo je prvi sporazum sa proizvođačem o isporuci borbene letelice modela „Termit“ za trupe.
„Termit“ je zamisao specijalnog projektantskog biroa naučno-proizvodnog preduzeća „Strela“ koja je u sastavu ruske visokotehnološke kompanija „Kronštat“ i koncerna Kalašnjikov, koji proizvodi oružje za bespilotne letelice helikopterskog tipa.
Raketa vazduh-vazduh R-37 RVV-BD - Sputnik Srbija, 1920, 02.01.2022
VOJSKA I NAORUŽANJE
„Ubica“ aviona ozbiljna pretnja: Američki pukovnik ocenio efikasnost ruske rakete R-37
Kako je ranije u ekskluzivnom intervjuu za RT izjavio Boris Trunov, šef specijalnog konstruktorskog biroa „Strela“, „Termit“ je jedini ruski vojni bespilotni helikopter u svojoj klasi. Prema njegovim rečima, platforma je predviđenja za ispaljivanje nevođenih i korigovanih avionskih projektila.
Stručnjak tvrdi da ovaj uređaj može efikasno da uništi stacionarne i mobilne objekte sa poznatim koordinatama. Istovremeno, on je u stanju da ide u takozvani „slobodni lov“, koji podrazumeva potragu za metama. Za što preciznije uništavanje neprijateljskih meta dron će uskoro dobiti raketu S-8L sa laserskom glavom za navođenje kalibra 80mm.
„Metu locira operater. On je prati, a zatim dron deluje samostalno – uključuju se algoritmi veštačke inteligencije ugrađeni u logiku sistema upravljanja oružjem, ali istovremeno operater donosi konačnu odluku o lansiranju rakete. Zahvaljujući S-8L, bespilotna letelica helikopterskog tipa može da uništi pojedinačne i grupne kopnene mobilne i stacionarne mete“, objasnio je Trunov.

Na osnovu sirijskog iskustva

Pored „Termita“ u 2021.godini koncern „Kalašnjikov“ je dobio novi model u oblasti malokalibarskog naoružanja. Na forumu „Armija 2021“ predstavljen je prototip novog mitraljeza koji će biti uključen u arsenal pilota i specijalnih snaga, a takođe je predviđen za izvoz. Projekat se radi na bazi automatske puške PPK-20, ali u manjim dimenzijama.
Pretpostavlja se da će mitraljez postati deo nosivih zaliha za vanredne situacije (hitne slučajeve) - komplet naoružanja i specijalne opreme neophodne za preživljavanje pilota Vazdušno-kosmičkih snaga tokom katapultiranja. Zamisao koncerna je da poveća sposobnosti pilota za samoodbranu.
Kako je ranije izjavio za RT direktor Direkcije za vojno-tehničku saradnju kompanije Kalašnjikov Vladimir Onokoj, automat se razvija na osnovu iskustva sirijske operacije, tokom koje su ruski piloti nakon katapultiranja, ponekad bili prisiljeni a slete na teritoriju koju kontrolišu bande.
Prema rečima vojnog stručnjaka i pukovnika u penziji Viktora Litovkina, ove godine je proizveden novi protivavionski kompleks nestrateške odbrane „Abakan“ 98P6E. „Abakan“ je prvi put predstavljen u inostranstvu u novembru na aviosalonu „Dubai Airšou 2021“.
„Ove godine, koliko znam, uspeli smo da napravimo ozbiljan napredak u njegovom razvoju. Ovo je veoma važan projekat za našu odbrambenu industriju u oblasti odbrane od balističkih projekata i drugih sredstava vazdušno-kosmičkih napada“, izjavio je Litovkin.
Kompleks 98R6E je proizvoid koncerna „Almaz-Antej“. Prema rečima proizvođača, eksploatacija ovog protivvazdušnog raketnog sistema proširuje potencijal grupacije PVO- protivraketna odbrana bilo koje zemlje od neprijateljskih balističkih projektila.
„Abakan“ ima multifunkcionalni radar za izviđanje na protivničkoj teritoriji i lociranje meta za navođenje projektila 98L6AE „Enisej-E“, kao i samohodnog lansera 51P6E2 montiranog na šasiju BAZ-69096.
Zamisao „Almaz-Anteja“ može se integrisati u bilo koji sistem PVO-protivraketnu odbranu. Kompleks je sposoban da obavlja borbene zadatke kako samostalno, tako i kao deo bilo kog sistema PVO srednjeg i dugog dometa kao dodatni modul protivraketne odbrane. Pretpostavlja se da će „Abakan“ dejstvovati u kombinaciji sa sistemima PVO poput „Buk-M3“, C-300 ili C-400.

Uprkos pandemiji virusa korona

U protekoj godini nova ruska vojna tehnika pojavljivala se ne samo na sajmovima naoružanja, nego i na vojnim vežbama. Tako su na strateškim manevrima „Zapađ2021“ u septembru javno demonstrirane mogućnosti inženjerskog sistema za daljinsko miniranje „Zemljedelije”.
Ovaj model vojne opreme proizveli su stručnjaci AD „Naučnog-proizvodnog društva SPLAV“, koji je deo koncerna „Tekmaš“.
Trenutno ovaj sistem nema pandana ni u Rusiji, ni u inostranstvu, tvrde konstruktori.
Sistem se sastoji od kamiona sa lansirnim kontejnerima i transportno-utovarnog vozila sa kranom-manipulatorom, montiranog na šasiju visoke prohodnosti.
Laki plutajući tenk „Sprut-SDM1“ - Sputnik Srbija, 1920, 30.12.2021
RUSIJA
"Sprut" na prodaji: Kakav izvozni potencijal ima ruski tenk na točkovima
Specifičnost „Zemljedelija“ je sposobnost lansiranja iz pedeset cevi i mogućnost da „zaseje“ minama i do petnaest hektara teritorije. Maksimalan domet miniranja se procenjuje na petnaest kilometara. „Vatra” se vrši programabilnom protivoklopnom ili protivpešadijskom municijom koja je u skladu sa svim zahtevima međunarodnih konvencija.
Dmitrij Kornjev smatra da je protekla godina bila prilično bogata premijerama perspektivne ruske vojne tehnike, iako pandemija virusa korona u celini nastavlja negativno da utiče na aktivnosti ruske odbrambene industrije i donekle je suzila prisustvo ruskog naoružanja u inostranstvu.
„U 2021. godini negativni aspekti povezani sa virusom korona su se osetili. Od toga se, po svemu sudeći, ne može pobeći. Međutim, očigledno je da je Rusija pokušala da bude prisutna na važnim događajima u inostranstvu i organizovala je na pristojnom nivou događaje poput „MAKS“ i „Armija-2021“, uspevši da privuče mnogo stranaca da učestvuju u ovome“, priča Kornjev.
Viktor Litovkin je optimističniji po pitanju rezultata 2021.godine. Prema rečima stručnjaka, ograničenja tokom pandemije nisu značajnije uticala na realizaciju najvažnijih projekata domaće odbrambene industrije i tok izložbi.
„Po mom mišljenju, 2021. godina je ostala upamćena po velikom broju premijera. U perspektivnim ruskim razvojima, akcenat je na automatizaciji i stvaranju daljinski kontrolisanih obrazaca tehnike koji mogu da spasu ljudske živote“, zaključio je Litovkin.
Laserski sistem Peresvet - Sputnik Srbija, 1920, 02.12.2021
VOJSKA I NAORUŽANJE
Koju ulogu u ruskoj vojsci će imati jedinstveni laserski sistem "Peresvet"
Robotizovani protivtenkovski kompleks Bogomol, Belorusija - Sputnik Srbija, 1920, 13.06.2021
Lovac na tenkove: Šta sve može beloruski protivtenkovski sistem „Bogomol“ /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala