- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Izjava nuklearne petorke – istorijski događaj i dobar početak godine

© Sputnik Screenshot„Pečurka“ posle detonacije „Car bombe“ 1961. godine
„Pečurka“ posle detonacije „Car bombe“ 1961. godine - Sputnik Srbija, 1920, 03.01.2022
Pratite nas
„Nuklearna petorka“ pokazuje svetu da je svesna svoje odgovornosti za globalnu bezbednost, bar kada je reč o delu koji se tiče kontrole nuklearnog naoružanja, rekao je Sputnjiku potpredsednik Saveta federacije Rusije Konstantin Kosačov.
Ruski senator ocenjuje da je ovo „dobar početak godine“.

„To je veoma blagovremena i veoma sadržajna izjava koja definitivno nije deklarativna. 'Petorka' pokazuje celom svetu da je svesna svoje isključive odgovornosti za globalnu bezbednost, barem kada je reč o kontroli nuklearnog naoružanja i sprečavanju širenja relevantnih tehnologija“, istakao je Kosačov.

Prema rečima zamenika predsednika komiteta Državne dume Rusije za međunarodna pitanja Vjačeslava Nikonova, zajednička izjava lidera pet nuklearnih sila je istorijski događaj.

„Po mom mišljenju, ovo je veoma važan događaj u svetskoj politici, jer zapravo veoma dugo nije bilo ovakvih izjava lidera petorke stalnih članica Saveta bezbednosti UN. Poslednjih godina sticao se utisak da u principu nisu u stanju ni o čemu da se dogovore i da ruska strana kuca na zatvorena vrata, pokušavajući da osigura bezbednosne garancije za sve države na svetu. Ovo je zaista istorijski događaj koje govori o tome da naši napori nisu uzaludni“, ocenio je Nikonov.

Kako je dodao, ovde u velikoj meri ulogu igra i diplomatija ruskog lidera Vladimira Putina koji je verovatno razgovarao o izjavi sa liderima drugih zemalja tokom nedavnih razgovora i sastanaka.
Nikonov ističe da je izjava „nuklearne petorke“ utoliko važnija jer sada u svetu eskalira napetost „što je uglavnom povezano sa informacijama SAD o napadu koji Rusija navodno priprema na Ukrajinu i u vezi sa ruskim mirovnim inicijativama koje su mnogi shvatili kao ultimatum“.
Podsetimo, pet nuklearnih sila – Kina, Rusija, Velika Britanija, SAD, Francuska – objavile su izjavu o privrženosti Sporazumu o neširenju nuklearnog oružja, rešenosti da vode dijalog zasnovan na uzajamnom poštovanju i priznavanju međusobnih interesa.
Prema rečima portparola Kremlja Dmitrija Peskova, zajednička izjava lidera pet zemalja dogovorena je diplomatskim kanalima i tekst „u potpunosti odražava stav strana i lidera“.
SAD testiraju nuklearno oružje - Sputnik Srbija, 1920, 03.01.2022
RUSIJA
Velike sile prihvatile inicijativu Rusije: Neće biti nuklearnog rata
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala