- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Meteorolog: U sredu preokret

© Sputnik / Lola ĐorđevićGomile očišćenog snega u Knez Mihailovoj ulici
Gomile očišćenog snega u Knez Mihailovoj ulici - Sputnik Srbija, 1920, 03.01.2022
Pratite nas
Meteorolog Marko Čubrilo je na svom profilu na Fejsbuku najavio da nas do srede uveče očekuje ekstremno toplo vreme, a zatim stiže hladan front.
"Do srede uveče će preko našeg dela Evrope i dalje strujati ekstremno topao vazduh, suptropskog, porekla. Provlađivaće sunčano i suvo. Više oblaka će biti povremeno nad severnim delom regiona, gde ponegde samo na kratko danas može biti i slabe kiše. Vetar slab do umeren jugozapadni, dok će u sredu ispred fronta vetar biti u pojačanju te će na planinama biti jak, povremeno i vrlo jak", napisao je Čubrilo.
Naveo je da do srede ponegde moguća pojava magle, a u sredu uz jačanje strujanja se ona ne očekuje.
"U sredu posle podne na severu, zapadu i jugozapadu regiona povećanje oblačnosti koje najavljuje osetniju promenu vremena koja stiže do nas. U noći ka četvrtku se računa na spuštanje hladnog fronta uz okretanje vetra na umeren, prolazno ponegde i jak severozapadni i povremene padavine. U nižim predelima kiša, a sneg u predelima preko 700 mnv kao i na krajnjem severozapadu Hrvatske, ali će padavine biti slabe", napisao je meteorolog.
Kako navodi u četvrtak tokom dana sa premeštanjem hladnog fronta i uz vrlo slabu, sekundarnu, ciklogenezu nad Jadranom nad središnjim predelima BiH koji su preko 700 mnv, severom Crne Gore i delovima Srbije koji su preko 700 mnv treba očekivati prolazne snežne padavine uz formiranje ili manje povećanje postojećeg snežnog pokrivača.
"Nad severnim i zapadnim predelima prestanak padavina, a ponegde pred sam kraj padavina može biti prolaznog snega ili susnežice. Vetar umeren, severozapadni, dok će se jaka i olujna bura sa severnog i dela srednjeg Jadrana proširiti nad veći deo obale. U četvrtak dnevni maksimum od +1 do oko +7 stepeni Celzijusa. Posle premeštanja ovog hladnog fronta u petak bi se preko Alpa premestio još jedan iza kojeg bi ojačalo polje anticiklona koje bi se preko zapadne Rusije i središne Evrope pružalo ka središnjem Atlantiku", napisao je.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala