- Sputnik Srbija, 1920
VOJSKA I NAORUŽANJE
Najnovije vesti o naoružanju iz Srbije, Rusije i sveta. Vojne vežbe, nuklearna trijada, predstavljanje novih vojnih tehnologija i komentari stručnjaka.

Lideri nuklearne petorke potvrdili poštovanje sporazuma o sprečavanju nuklearnog rata

© Sputnik / Ilья Pitalev / Uđi u bazu fotografijaProtivtenkovski raketni sistem "Kornet D1" i nuklearni lanser "Jars"
Protivtenkovski raketni sistem Kornet D1 i nuklearni lanser Jars - Sputnik Srbija, 1920, 03.01.2022
Pratite nas
Pet nuklearnih sila – Kina, Rusija, Velika Britanija, SAD, Francuska – objavile su izjavu o privrženosti Sporazumu o neširenju nuklearnog oružja, rešenosti da vode dijalog zasnovan na uzajamnom poštovanju i priznavanju međusobnih interesa.
Izjava lidera nuklearne petorke objavljena je na sajtu Kremlja.
Kina, Ruska Federacija, Velika Britanija, Sjedinjene Američke Države i Francuska smatraju za svoju primarnu odgovornost da spreče rat između država sa nuklearnim oružjem i smanje strateške rizike, navodi se u zajedničkoj izjavi.
Izjavljujemo da u nuklearnom ratu ne može biti pobednika i da ga nikada ne treba pokrenuti. Pošto bi upotreba nuklearnog oružja imala dalekosežne posledice, takođe ponovo potvrđujemo da nuklearno oružje – sve dok postoji – mora služiti odbrambenim ciljevima, obuzdavanju agresije i sprečavanju rata. Smatramo da se dalje širenje takvog oružja mora sprečiti.
Orkestar često izvodi himnu Kine. - Sputnik Srbija, 1920, 28.06.2021
Sporazum Rusije i Kine: Neće prve upotrebljavati nuklearno oružje jedna protiv druge
Ponovo potvrđujemo značaj suprotstavljanja nuklearnim pretnjama i naglašavamo važnost održavanja i pridržavanja našim bilateralnim i multilateralnim sporazumima i obavezama u oblasti neširenja, razoružanja i kontrole naoružanja. Ostajemo posvećeni našim obavezama prema Sporazumu o neproliferaciji nuklearnog oružja, uključujući naše obaveze prema članu 6 „da u dobroj nameri pregovaramo o efikasnim merama za okončanje trke u nuklearnom naoružanju u bliskoj budućnosti i nuklearnog razoružanja, kao i o Sporazumu o opštem i potpunom razoružanju pod strogom i efikasnom međunarodnom kontrolom“.
Svako od nas namerava da očuva i dodatno ojača naše nacionalne mere za sprečavanje neodobrene ili nenamerne upotrebe nuklearnog oružja. Ponovo izjavljujemo o relevantnosti naših ranijih izjava o neciljanju i potvrđujemo da naše nuklearno oružje nije upereno jedno na drugo ili na bilo koju drugu državu.
Naglašavamo našu posvećenost da radimo sa svim državama na stvaranju atmosfere bezbednosti, pogodnije za napredak u razoružanju sa krajnjim ciljem izgradnje sveta bez nuklearnog oružja, bez ugrožavanja ičije bezbednosti. Nameravamo da nastavimo da tražimo bilateralne i multilateralne diplomatske pristupe kako bismo izbegli vojnu konfrontaciju, poboljšali stabilnost i predvidljivost, unapredili međusobno razumevanje i poverenje i sprečili trku u naoružanju koja nikome neće doneti koristi i koja svima postaje pretnja. Odlučni smo da se uključimo u konstruktivan dijalog zasnovan na uzajamnom poštovanju i priznavanju bezbednosnih interesa i međusobne zabrinutosti.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala