- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Hrvatski kriminolog pita: Zašto su prijavili nestanak prijatelja tek posle 16 sati

© Sputnik / Lola ĐorđevićKnez Mihailova
Knez Mihailova - Sputnik Srbija, 1920, 03.01.2022
Pratite nas
Penzionisani zagrebački kriminolog i stručnjak za potrage Branko Lazarević komentarisao je za hrvatske medije nestanak mladića iz Splita Mateje Periša u Beogradu. Tom prilikom postavio je pitanje zašto su prijatelji Splićanina čekali satima pre nego što su prijavili njegov nestanak.
Lazarević je za portal „Dnevnik“ izjavio da je važno da se svaki nestanak, posebno kad se dogodi u drugoj državi, odmah prijavi i da se sa svim osobama postupa kao da su osumnjičene.
„Kad god osoba nestane, policiju treba obavestiti odmah, a policija treba da razmotri sve mogućnosti i preduzme baš sve radnje i korake kao da se dogodio najcrnji scenario. U tom smislu, sa svim osobama koje imaju bilo kakvu informaciju o nestaloj osobi takođe treba pristupati kao da se dogodilo najgore“, kazao je Lazarević.
Prema njegovim rečima, nestanak hrvatskog državljanina u Srbiji je ozbiljna stvar.
„U konkretnom slučaju, možda bi u saradnji dveju policija trebalo angažovati dobrog kriminologa iz Hrvatske“, dodao je Lazarević.
On smatra da u slučaju potrage za nestalim Matejem Perišom nije jasno zašto su njegovi prijatelji prijavili nestanak tek 31. decembra oko 18 sati, a mladić je poslednji put viđen skoro 16 sati ranije, 31. decembra oko 2:30. Pita se zbog čega su toliko čekali, a radi se o satima koji su vrlo bitni.
Podsetimo, Matej Periš je to veče bio u klubu „Gotik“ sa svojim prijateljima, ali mu se u jednom trenutku gubi trag.
„Da je nestanak mladića prijavljen u Zagrebu, moje kolege i ja doslovno bismo priveli u stanicu sve iz kluba, a prijatelje koji su bili u društvu s nestalim, odmah bi razdvojili, zasebno ispitali i poligrafski testirali, kako bi videli podudaraju li se svi navodi o nestanku“, rekao je Lazarević.
Paralelno s ispitivanjem svih koji bi mogli da pruže bilo kakvu informaciju, trebalo bi da se napravi detaljna analiza njihovog ranijeg odnosa, kao i da se pomno utvrdi što se događalo u samom klubu i oko kluba.
Lazarević je istakao da bi hteo da mladić bude pronađen živ i zdrav, ali veruje da se potrazi moglo i trebalo pristupiti ozbiljnije.
Klub Gotik - Sputnik Srbija, 1920, 02.01.2022
REGION
Otac nestalog Splićanina stigao u Beograd, obratio se medijima
Proba svetla na Kuli Beograd pred doček Nove godine - Sputnik Srbija, 1920, 03.01.2022
SRBIJA
Četvrti dan potrage: Još bez rešenja u slučaju nestanka mladića iz Splita
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala