- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Energetska kriza 2021. godine – zanimljivija od fudbalskog derbija | Energija Sputnjika

© Sputnik / Lola ĐorđevićGasovod
Gasovod - Sputnik Srbija, 1920, 03.01.2022
Pratite nas
Jelica Putniković u prvoj „Energiji Sputnjika“ u novoj godini analizira energetsku krizu koja je obeležila prošlu godinu i odgovora na pitanje šta nas čeka u ovoj godini.
Kako će se lanjska energetska kriza završiti niko, za sada, ne može sa sigurnošću da prognozira. Ono što je jedino sigurno je da će ekonomski liberalizam, izražen u slobodnom tržištu energenata, ubuduće biti drugačije shvatan. Videlo se to već po „zaključavanjima“ cena nekih energenata, državnim intervencijama po pitanju snabdevanja i cena električne energije i prirodnog gasa, pre svega u Evropi ali, cenovni energetski udar je uzdrmao ceo svet.
Energenti nisu bili u žiži sveukupne svetske javnosti još od energetske krize sedamdesetih godina prošlog veka. Kolika je „žeđ“ čovečanstva za energijom – naftom, strujom, gasom i ugljem videlo se već i po tome što su u drugoj polovini prošle godine kao top teme u medijima potisnuli vesti i izveštaje o pandemiji korona virusa.
I, dok Evropa strepi od toga kako će pregrmeti ovu zimu, Srbija će 2021. upamtiti po tome što je početkom prošlog januara startovao nastavak gasovoda Turski tok kroz našu zemlju, što smo, konačno, dobili diverzifikaciju pravaca snabdevanja ovim energentom... Ali, i po tome što smo zbog astronomskih cena gasa na evropskim berzama morali prolongirati potpisivanje dugoročnog ugovora o snabdevanju prirodnim gasom za naredni period.
Prošle godine Srbija je bila suočena i sa problemima u radu Termoelektrana Nikola Tesla A i B, svakodnevno su se i političari, i stručnjaci, i obični građani bavili time koliko EPS struje mora da uveze i koliko će nas sve to koštati.
Mislim da ni fudbalski derbi skoro nije privukao toliko pažnje.
Gosti Jelice Putniković su Vojislav Vuletić, predsednik Skupštine Udruženja za gas Srbije i Željko Marković, lider za energetiku i privredu u kompaniji Dilojt Srbija.
Energija Sputnjika“ je emisija portala i radija Sputnjik koju vodi Jelica Putniković, stručnjak za energetiku.
Teme su mahom vezane za energetiku i ekonomiju, lokalnog i globalnog karaktera, a gosti su stručnjaci u svojim poljima. Emituje se svakog ponedeljka u 21.00.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala