- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Dušan Svilar: Najveća čast za muzičara je da peva himnu svoje zemlje /video/

© Sputnik / Aleksandar MilačićDušan Svilar, pevač
Dušan Svilar, pevač  - Sputnik Srbija, 1920, 03.01.2022
Pratite nas
Kada se peva himna, uvek postoji trema, to je velika odgovornost. Neretko se izvođačima dešava da prosto zaborave deo teksta, bez obzira na to što su je pevali milion puta i što je svi znaju napamet. Pevati himnu jeste jedna od najvećih časti koju može da dobije jedan muzičar, kaže pevač Dušan Svilar.

Od Čolinih hitova do operskih arija

Dijapazon repertoara jednog od trenutno najboljih tenora s ovih prostora je veliki - od Zdravka Čolića i Kemala Montena, preko tradicionalnih, izvornih pesama, do operskih arija. Ipak, u poslednje vreme Dušan Svilar se intenzivno bavi mjuziklom, a nedavno je postao i stalni član ansambla Pozorišta na Terazijama, u kojem igra naslovnu ulogu u „Fantomu iz opere“.
„Svi mi koji studiramo solo pevanje na Muzičkoj akademiji imamo i predmet koji se zove gluma i scenski pokret, koji postoji i na Fakultetu dramskih umetnosti. Sećam se da nam je jednom profesor rekao: 'Neki od vas možda neće biti u operi, neki će možda biti u mjuziklu'. On nas je, na neki način, već tada pripremio i upozorio na nešto što može da se desi, a što nismo očekivali. I desio se tako i prvi mjuzikl koji sam radio u produkciji KPGT-a, u režiji Ljubiše Ristića, na tekst Puriše Đorđevića, 'Tajna crne ruke'. To je bio moj prvi profesionalni kontakt s mjuziklom kao žanrom i svidelo mi se. Igrom slučaja, par godina kasnije sam otišao na audiciju za 'Fantoma iz opere' i tako je moj put krenuo ka mjuziklu“, kaže Svilar u intervjuu za novogodišnje izdanje emisije „Orbita kulture“.
Na pitanje koliko je mjuzikl zahtevan žanr s obzirom na spoj tri vrste umetnosti, pevanja, glume i koreografije, naš sagovornik odgovara:
„Mjuzikl jeste jedan od najzahtevnijih žanrova kada je u pitanju muzičko-scenska umetnost. Ne mogu da kažem da je teži od opere ili operete, svaka od tih umetnosti nosi svoje izazove. U klasičnoj režiji opere možete da izađete bez koreografije i da iznesete ariju. Songovi se izvode na potpuno drugačiji način i zaista imaju jedan specifičan, zahtevan mizanscen“, kaže Svilar.

Novi singl početkom godine

Iako je trenutno profesionalno angažovan na polju mjuzikla, Dušan Svilar nastavlja da gradi solo pevačku karijeru, te je u pripremi novi singl, koji bi trebalo da bue pormovisan početkom godine:
„Pesma je ljubavna, tekst je napisao Momčilo Bajagić, a muziku Rastko Aksentijević. Nastala je u studiju 'Sparta'. Jednom prilikom smo tako neobavezno pevušili melodije koje su nam padale na pamet i Rastko je u jednom trenutku rekao: 'E, sada ću ja nešto da krenem da sviram, ti nastavi da pevaš' i tako je bilo, nastala je melodija koju je vrlo brzo čuo Bajaga i rekao: 'Da, ja ću napisati stihove na ovo'. Istoga dana pozvao me je u 11 uveče i pitao: 'Dule, je l’ spavaš? Uzmi olovku i papir i piši tekst'. Tako je i bilo. Nijednu reč nismo prepravili, sve je ostalo onako kako je napisao, sve se lako otpevalo“.
Uprkos nedostatku nastupa i žive interakcije s publikom tokom pandemije koronavirusa, Dušan je svoje pratioce na društvenim mrežama često uveseljavao glasom, gitarom i klavirom.
„Iako nisam neki preterani ljubitelj društvenih mreža, pošto je to bio jedini način komunikacije s publikom, obraćao sam se putem video-klipova, kroz pesmu i muziku. Ne volim taj izraz 'socijalna distanca', jer mislim da je netačan i neprecizan, ako smo sada svi fizički udaljeni, ne treba da budemo i društveno“, zaključuje pevač.
Na pitanje da li se privatno prezasiti muzike i šta sluša u poslednje vreme, naš sagovornik kaže:
„Zavisi od raspoloženja, ali, evo, u poslednjih par nedelja slušam isključivo instrumentalnu muziku. Verovatno će uskoro nastupiti period kada ću opet slušati vokalno-instrumentalnu. To je sad za vreme Božića. Ima jako lepih božićnih pesama i nekako se uvek radujem ovom prazniku“.
Dušan Svilar - Sputnik Srbija, 1920, 22.10.2021
Čuvena „Kaćuša“ na Trgu Republike /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala