- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Blinken i „Bukureštanska devetka“ razgovarali o Ukrajini i Rusiji: Potreban odlučan stav NATO-a

© REUTERS / POOLAmerički državni sekretar Entoni Blinken
Američki državni sekretar Entoni Blinken - Sputnik Srbija, 1920, 03.01.2022
Pratite nas
Američki državni sekretar Entoni Blinken razgovarao je telefonom sa ministrima spoljnih poslova zemalja „Bukureštanske devetke“ o situaciji na granici Rusije i Ukrajine, istakavši da je neophodan „odlučan stav“ NATO-a kada je reč o kolektivnoj zaštiti svojih saveznika, izjavio je portparol Stejt departmenta Ned Prajs.

„Američki državni sekretar i ministri spoljnih poslova razgovarali su o destabilizujućem jačanju vojne moći Rusije duž granice Ukrajine, a takođe o potrebi formulisanja jedinstvenog i odlučnog stava NATO-a u pogledu kolektivne zaštite svojih saveznika“, precizirao je Prajs.

Tokom diskusije Blinken je ukazao da su SAD posvećene nastavku konsultacija sa saveznicima i partnerskim zemljama u kontekstu razvoja strategije za dalje obuzdavanje i odbranu.
„Učesnici dijaloga takođe su izrazili solidarnost sa Litvanijom koja se suočava sa sve većim političkim pritiskom i ekonomskom prinudom od strane Kine. Državni sekretar je ukazao na nepokolebljivu posvećenost SAD transatlantskoj bezbednosti i članu pet Povelje NATO-a“, precizirao je portparol Stejt departmenta.
„Bukureštansku devetku“ čine Rumunija, Bugarska, Češka, Mađarska, Slovačka, Poljska, Estonija, Letonija i Litvanija.
Podsetimo, uprkos odlučnim protestima Pekinga, u Litvaniji je 18. novembra otvoreno predstavništvo Tajvana. Ova odluka je uznemirila Kinu koji smatra da je potez Vilnjusa kršenje principa njenog teritorijalnog integriteta kao i mešanje u unutrašnje poslove zemlje. Kineske vlasti su snizile nivo diplomatskih odnosa sa baltičkom državom na nivo otpravnika poslova zbog čeka je Vilnjus izrazio žaljenje. Litvanija poručuje da je otkrivanje predstavništva Tajvana zasnovano na ekonomskim interesima.
Kijev i zapadne države u poslednje vreme izražavaju zabrinutost zbog navodnog intenziviranja „agresivnih dejstava“ Rusije u blizini granica Ukrajine. U Moskvi naglašavaju da se premeštanje trupe vrši u skladu sa Ustavom i unutar teritorije Rusije, a da zapadne zemlje tu tezu koriste kao izgovor za dalje širenje NATO.
Predsednici Ukrajine i SAD, Vladimir Zelenski i Džozef Bajden tokom sastanka u Beloj kući - Sputnik Srbija, 1920, 03.01.2022
RUSIJA
Bajden poručio Zelenskom: Amerika spremna na odlučan odgovor u slučaju „ruske invazije“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala