- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Bajden poručio Zelenskom: Amerika spremna na odlučan odgovor u slučaju „ruske invazije“

© AP Photo / Evan VucciPredsednici Ukrajine i SAD, Vladimir Zelenski i Džozef Bajden tokom sastanka u Beloj kući
Predsednici Ukrajine i SAD, Vladimir Zelenski i Džozef Bajden tokom sastanka u Beloj kući - Sputnik Srbija, 1920, 03.01.2022
Pratite nas
Predsednici SAD i Ukrajine, Džozef Bajden i Vladimir Zelenski obavili su telefonski razgovor tokom kojeg je američki lider saopštio o spremnosti Vašingtona i saveznika da pruže odlučan odgovor u slučaju pogoršanja situacije na ukrajinskoj granici, izjavila je portparolka Bele kuće Džen Psaki.
„Bajden je jasno stavio do znanja da će Sjedinjene Američke Države, njihovi partneri i saveznici odgovoriti odlučno ako Rusija u budućnosti izvrši invaziju na Ukrajinu“, napomenula je Psaki.
Lideri su, prema njenim rečima, izrazili podršku diplomatskim naporima u okviru predstojećih kontakata sa Moskvom preko NATO-a i OEBS-a. Pored toga, Bajden je potvrdio Zelenskom privrženost SAD zaštiti teritorijalnog integriteta Ukrajine.
„On je takođe izrazio podršku merama za jačanje poverenja u cilju deeskalacije tenzija u Donbasu i aktivnoj diplomatiji za unapređenje realizacije Minskih sporazuma“, navodi se u saopštenju portparolke Bele kuće.
Sa svoje strane, ukrajinski lider je precizirao da je tokom razgovora sa američkim kolegom diskutovano i o unutrašnjim stvarima Ukrajine.

„Prvi međunarodni razgovor ove godine sa predsednikom SAD dokaz je posebne prirode naših odnosa. Razgovarali smo o zajedničkim aktivnostima Ukrajine, Amerike i partnera za očuvanje mira u Evropi i sprečavanju dalje eskalacije, reforme i deoligarhizacije. Cenimo čvrstu podršku Ukrajini“, napisao je Zelenski na svom nalogu na Tviteru.

Podsetimo, Kijev i zapadne države u poslednje vreme izražavaju zabrinutost zbog navodnog intenziviranja „agresivnih dejstava“ Rusije u blizini granica Ukrajine. U Moskvi naglašavaju da se premeštanje trupe vrši u skladu sa Ustavom i unutar teritorije Rusije, a da zapadne zemlje tu tezu koriste kao izgovor za dalje širenje NATO.
Ukrajinski graničari u blizini ukrajinsko-ruske granice - Sputnik Srbija, 1920, 02.01.2022
RUSIJA
Ukrajina demantovala koncentrisanje ruskih trupa na granici
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala