- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Zaharova: London direktno finansira zaoštravanje političke situacije u Rusiji

© Foto : Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaPortparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 02.01.2022
Pratite nas
Davanjem bespovratnih sredstava Velika Britanija finansira programe koji imaju za cilj zaoštravanje unutrašnje političke situacije u Rusiji, napisala je na svom kanalu na Telegramu portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova komentarišući dokumente britanskog Ministarstva spoljnih poslova koji su dospeli u javnost.
„Radi se već o veoma ozbiljnim stvarima – Britanci direktno troše novac na narušavanje unutrašnje političke situacije u zemlji. Kako drugačije objasniti postojanje plana za grantove pod šifrom P2.031, koji podrazumeva sponzorisanje angažovanosti na mitinzima i političke skupove, kao i pominjanje rasta društvenih tenzija i polarizacije društva“, istakla je diplomata.
Ona je istakla da Britanci treba da se sete člana 6 Završnog akta Organizacije za bezbednost i saradnju („Nemešanje u unutrašnje stvari“).
Zaharova je napomenula da objavljena informacija „izaziva užas“ i direktno ukazuje na mešanje Velike Britanije u unutrašnje poslove Rusije.
„Britanski Forin ofis ima samo jedan izlaz – da javno izjavi da su sve ovo lažne vesti i dezinformacije. Naravno, ‘highly likely’ (najverovatnije). Ili da prizna da postoje planovi za mešanje u unutrašnje stvari Rusije, pokaje se, pređe iz tenka u žutu podmornicu i spusti se na dno u Brižu“, dodala je Zaharova ironično.
Portparolka je, između ostalog, skrenula pažnju na činjenicu da je London za period od 2020. do 2023. godine izdvojio više od 1,3 milijarde rubalja (oko 17,5 miliona dolara) za finansiranje programa uticaja na javne organizacije, a preko njih – na državne strukture i transformaciju politike Rusije u pravcu koji je potreban Velikoj Britaniji.
„To i jeste odgovor zašto su partneri toliko uznemireni zbog nominovanja svojih štićenika za zvanje ‘stranih agenata’“, zaključila je Zaharova.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala