- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Putin i Erdogan razgovarali o ruskim predlozima za bezbednosne garancije

© Foto : POOL / Uđi u bazu fotografijaPredsednici Rusije i Turske, Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan
Predsednici Rusije i Turske, Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan - Sputnik Srbija, 1920, 02.01.2022
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin i predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan razgovarali su telefonom o ruskim predlozima o bezbednosnim garancijama, situaciji u Zakavkazju, Siriji i Libiji, saopštila je pres služba Kremlja.
„Dotaknute su i međunarodne teme, među kojima su poznati predlozi za izradu pravno formalizovanih sporazuma koji garantuju bezbednost Ruske Federacije, situacija u Zakavkazju, rešavanje sirijskog i libijskog pitanja“, navodi se u saopštenju.
Takođe se navodi da su lideri čestitali jedan drugom Novu godinu i potvrdili nameru da dodatno intenziviraju obostrano korisno partnerstvo Rusije i Turske.
Rusija je 17. decembra objavila nacrte sporazuma sa Sjedinjenim Američkim Državama i NATO-om koji, između ostalog, uključuju odredbe o uzajamnim garancijama bezbednosti u Evropi, o nerazmeštanju raketa srednjeg i kratkog dometa u uzajamnom dometu i o odbijanju daljeg širenja NATO-a na istok, uključujući i za račun bivših republika SSSR-a.
Dokumenti su već predati Vašingtonu i njegovim saveznicima. Moskva poziva Alijansu da odustane od bilo kakve vojne aktivnosti van svojih granica – u Ukrajini i drugim teritorijama Istočne Evrope, Zakavkazja i Srednje Azije. Od Alijanse je zatraženo da ne raspoređuje dodatno naoružanje i nove vojne kontingente van zemalja u kojima su bili stacionirani prema stanju od maja 1997. godine (pre uključivanja istočnoevropskih zemalja u NATO). Kako je ranije izjavio zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov, ako NATO i SAD ne reaguju na zahteve Rusije za bezbednosnim garancijama, to bi moglo dovesti do nove runde konfrontacije.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala