- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Opao tranzit ruskog gasa preko Ukrajine u Slovačku

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaOtvaranje gasnog nalazišta u Lavovskoj oblasti
Otvaranje gasnog nalazišta u Lavovskoj oblasti - Sputnik Srbija, 1920, 02.01.2022
Pratite nas
Prvog dana 2022. godine tranzit ruskog gasa kroz Ukrajinu u pravcu Slovačke pao je na minimum za dva meseca, prenosi agencija Rojters pozivajući se na podatke slovačkog operatora za transport gasa „Eustream“.
Tako je pumpanje preko graničnog prelaza Velke Kapušani smanjeno sa 84 na 49 miliona kubnih metara (41,7 odsto) – ovo je najniži pokazatelj od 2. novembra.
Pad u snabdevanju se dešava u svetlu činjenice da „Gasprom“ od 20. decembra ne rezerviše kapacitete gasovoda „Jamal-Evropa“ za tranzit goriva kroz Poljsku.
Kako je objasnio predstavnik kompanije Sergej Kuprijanov, ova ruta se ne koristi, jer su pojedini klijenti, između ostalog, iz Francuske i Nemačke, već u potpunosti izabrali sve godišnje ugovorene količine i više ne daju ponude. Istovremeno, „Gasprom“ je, kao i ranije, spreman da isporučuje dodatne količine gasa po dugoročnim ugovorima i jeftinije od spot-cena.
Pad isporuka preko gasovoda „Jamal-Evropa“, kao i drugi faktori, utiče na raspoloženje učesnika na tržištu gasa. Na primer, 21. decembra fjučersi na holandskom TTF indeksu skočili su na istorijski maksimum od 2.190,4 dolara za hiljadu kubnih metara, a 30. decembra pali su ispod 1.000 dolara.
Gasni transportni sistem Ukrajine jedan je od glavnih pravaca za snabdevanje Evropske unije ruskim gasom, zajedno sa gasovodima „Jamal-Evropa“ i „Severni tok“.
jamal-Evropa gasovod kaver - Sputnik Srbija, 1920, 23.12.2021
RUSIJA
Jamal-Evropa: Gasovod o o kojem svi pričaju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala