Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Ona je student generacije na VMA: Kako zadržati najbolje u Srbiji

© Sputnik / Senka MilošTijana Stanojković
Tijana Stanojković - Sputnik Srbija, 1920, 02.01.2022
Pratite nas
Medicinski fakultet VMA od osnivanja pre devet godina završilo je 150 lekara. Dalje se školuju i rade u sistemu Vojske Srbije. Među njima je i Tijana Stanojković, najbolji student poslednje generacije. Ona planira na specijalizaciju, ali, diploma je validna u svetu, pa su i ovu ustanovu lekari počeli da napuštaju, odlaze za boljim uslovima.
Tijana Stanojković u rodnom Vranju završila je srednju medicinsku školu, a ove godine i Medicinski fakultet VMA. Oduvek je, kaže, imala kontak sa uniformom, otac joj je vojno lice. Čin potporučnika dobila je u septembru, a na promociji novih oficira Vojske Srbije od predsednika republike i posebno priznanje kao jedan od najboljih studenata, diplomirala je sa prosekom 9,96.

Studenta generacije vojska besplatno školovala

Za razliku od lekara koji su završili civilnu školu, ona nema mogućnost da bira gde će da radi, vojska ju je besplatno školovala i sada je pod ugovornom obavezom. Za svaku godinu učenja na fakultetu i života u internatu vraća svoj dug, mora da ostane u sistemu vojske 12 godina.
„To mi ne predstavlja nikakav problem, imam svest o tome. Da radim kao lekar opšte prakse godinu i po, dve, to mi zaista ne prestavlja problem, jer znam šta me nakon toga čeka. Posle toga, nadam se da ću dobiti specijalizaciju po izboru ili neku drugu. I kada sam upisivala fakultet bila sam svesna da postoji ugovorna obaveza“.
Ove godine na Medicinskom fakultetu VMA diplomiralo je 18 lekara, na upisu bilo ih je više, neki su zbog zdravstvenih razloga prekinuli školovanje i nastavili ga kao civilni studenti, ali opet na Vojnoj medicinskoj akademiji. Svi već stažiraju.
© Sputnik / Senka MilošTijana je sigurna da će posle najviše godinu i po rada na VMA dobiti pravo na specijalističke studije.
Tijana je sigurna da će posle najviše godinu i po rada na VMA dobiti pravo na specijalističke studije. - Sputnik Srbija, 1920, 02.01.2022
Tijana je sigurna da će posle najviše godinu i po rada na VMA dobiti pravo na specijalističke studije.
„Posle diplomiranja, od septembra, kreće stažiranje od šest meseci, kao i nakon civilnog fakulteta, deo se odvija ovde u VMA, a deo u civilnim ustanovama. Sledi nam državni ispit, kao i civilnim sudentima, da bi dobili licencu, a nakon toga, Vojska Srbije nas raspoređuje u svoje jedinice. Meni je staž super, učili smo, imali i dosta prakse, ali sada se sve to nekako zaokružilo, imam priliku da sve što sam naučila proverim u praksi“, kaže Tijana.

Šta kaže dekan?

Dekan Medicinskog fakulteta VMA pukovnik dr Tihomir Ilić, slaže se sa konstatacijom Sputnjika da je ova obrazovna ustanova u priličnoj meri nevidljiva, ali kaže da nije bilo ni potrebe da se reklamira. Do prošle godine upisivali su u proseku po 25 kadeta. Ove godine prvi put upisano je 40 studenata, a u poslednjih nekoliko primaju i samofinansirajuće.
Fakultet nudi integrisane akademske studije u trajanju od 6 godina, doktorske studije u trajanju od 3 godine, zdravstvene i uže specijalizacije iz skoro svih grana medicine. Akreditovan je od strane Nacionalnog akreditacionog tela, njegov program i diploma validni su bilo gde u svetu.
Prva generacije na specijalizaciju je čekala 5 godina, a kadeti nemaju mogućnost da je upišu na nekom drugom univerzitetu, sada se stvari odvijaju brže. Međutim, i to školovanje studenti moraju da vrate državi, pa posle specijalizacije u sistemu vojske ostaju još šest godina.
© Sputnik / Senka MilošOve godine prvi put upisano je 40 studenata, a u poslednjih nekoliko primaju i samofinansirajuće.
Ove godine prvi put upisano je 40 studenata, a u poslednjih nekoliko primaju i samofinansirajuće. - Sputnik Srbija, 1920, 02.01.2022
Ove godine prvi put upisano je 40 studenata, a u poslednjih nekoliko primaju i samofinansirajuće.

Mnogi ipak odlaze iz Srbije

Tijana i drugi studenti sa kojima smo razgovarali kažu da je sve više kolega koje posle ovog dugog procesa školovanja i rada odlučuju da napuste zemlju.
"Znam i po tome što su za neke tražili proveru verodostojnosti diplome, pisali su iz Sjedinjenih Država, iz Nemačke, traže da kao dekan fakulteta verifikujem da je to istinita, originalna diploma. Potprudili smo se da se Fakultet nađe u svetskom direktorijumu medicinskih fakulteta, tako da ti ljudi, ako postignu kvalifikacije, rade u inostranstvu bez ikakve zadrške", objašnjava Ilić.
On dodaje da ova institucija ima budućnost, ako sačuva dovoljan broj mladih lekara, a Tijana je, kaže, metafora uspeha svoje generacije.
"Verujem da će, spram njenog uspeha i posvećenosti, ako ne kao najbolja, onda među najboljima, dobiti specijalizaciju, biti podstaknuta i podržana nadalje. Pred njom je staž i verovatno godina i po do dve rada na nivou primarne medicine, pri čemu će već nakon prve godine imati pravo da konkuriše za specijalizaciju", kaže Ilić i dodaje da ovi mladi ljudi postepeno zamenjuju starije kolege koje su pred penzijom.
On dodaje da će VMA, najuglednija medicinska ustanova u zemlji, ako uspe da zadrži mlade lekare, imati izuzetno poboljšanje krvne slike.
"Ovoj deci bi, pored našeg obrazovanja, u perspektivi trebalo pružiti i obrazovanje u inostranstvu, ono je u daljoj prošlosti bilo ultimativno za lekare koji su se ovde školovali i radili, danas je to ređi slučaj".
© Sputnik / Senka MilošBudući lekari na jednom od predavanja. Tokom pete i šeste godine medicine studenti i žive na VMA.
Budući lekari na jednom od predavanja. Tokom pete i šeste godine medicine studenti i žive na VMA.  - Sputnik Srbija, 1920, 02.01.2022
Budući lekari na jednom od predavanja. Tokom pete i šeste godine medicine studenti i žive na VMA.

Najlepše je pomoći svojoj zemlji

Tijana Stanojković kaže da opcija odlaska iz Vojske, uz refundaciju troškova, a taj novac za svega nekoliko meseci nije teško zaraditi u inostranstvu, uvek postoji. Ona za sada nema nameru da napušta Vojsku, niti svoju zemlju. Trenutno uživa u onome za šta se dugo spremala, u radu sa pacijentima.
„Lepo je, svaki čovek se oseća lepo kada nekome pomogne, kada je neko zahvalan zbog toga, kada imate osećaj da ste nekome pomogli. Imali smo praksu još od treće godine, bili u kontaktu sa pacijentima. I kada smo prešli ovde da živimo na VMA na petoj i šestoj godini, susretala sam se sa pacijentima, ali sada kada kao svršeni lekar sedim pred pacijentom potpuno je drugačiji osećaj. Neko vam veruje, stavlja svoje zdravlje u vaše ruke“, kaže Tijana i dodaje da se oseća odgovorno, ali i ponosno, jer nekome pomaže.
Tijanine mlađe kolege koje još sede u amfiteatru VMA nadaju se da će do njihove diplome Ministarstvo odbrane sjajnu vojnu saradnju sa drugim državama proširiti i na ovu oblast. Bila bi to šansa da dopune svoje znanje i vrate se iz razloga zbog koga su upisali upravo ovaj, a ne civilni fakultet, da služe Srbiji.
© Sputnik / Senka MilošDekan Medicinskog fakulteta VMA pukovnik dr Tihomir Ilić
Dekan Medicinskog fakulteta VMA pukovnik dr Tihomir Ilić - Sputnik Srbija, 1920, 02.01.2022
Dekan Medicinskog fakulteta VMA pukovnik dr Tihomir Ilić
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala