- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Nova pravila u Srbiji: Žene će raditi dva meseca duže

© Sputnik / Lola ĐorđevićKnez Mihailova
Knez Mihailova - Sputnik Srbija, 1920, 02.01.2022
Pratite nas
U 2021. godini izdvajanja iz BDP-a za penzije pala su ispod 10 odsto, što je i bio cilj reformi penzijskog sistema. Pomeranja starosnih granica i potrebnog staža za penzionisanje ušla su u mirniju fazu i kako zakon predviđa trajaće sve do 2032. godine, a od ovog januara žene će raditi dva meseca duže.
Već deceniju i po, svaka Nova godina donosi nove uslove penzionisanja. Od ogromnih gužvi stiglo se dotle, da su šalteri 31. decembra gotovo prazni. Umesto za pola godine, kao ranije, starosna granica za žene pomera se za samo dva meseca. U prevremenu penziju, zbog kaznenih poena, nikome se ne žuri, piše RTS.
"Za prevremeno penzionisanje žena biće potrebno 39 godina i osam meseci staža osiguranja, a tu penziju neće moći da ostvare bez navršenih 59 godina", kaže direktor Beogradske filijale Fonda PIO Ivan Todorović.
Muškarci u prevremenu penziju mogu sa 40 godina staža i 59 i po godina života. U starosnu odlaze kao i pre, dok će žene to moći sa 63 godine i četiri meseca. I pored smanjenja stope doprinosa za pola procenta očekuju se da će naplata porasti za 7,7 odsto.
"Imamo stalni trend povećanja izvornih prihoda Fonda doprinosa iz PIO i smanjivanja dotacije iz budžeta Republike Srbije. Budžet penzijskog fonda u 2022. je gotovo 790 milijardi dinara, planirana dotacija iz budžeta je samo 15,8 odsto", ističe direktorka Republičkog PIO fonda Dragana Kalinović.
U Ministarstvu finansija procenjuju da će i zbog privrednog rasta udeo penzija u BDP-u i dalje padati. Za januarsku povišicu i jednokratnu pomoć obezbeđeno je 68 milijardi dinara.
Državni sekretar Ministarstva finansija Saša Stevanović naglašava da se od toga 5,5 odsto odnosi na povećanje penzija po švajcarskoj formuli, dok se drugi deo od 33,4 milijarde dinara odnosi na davanja penzionerima od 20.000 dinara koje će biti isplaćeno u februaru, prenosi B 92..
Na to će imati pravo svaki od 1.662.000 penzionera. Uz januarsku povišicu prosečna penzija je 31.000 dinara.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala