- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Neće telefon nego da se osamostale: Šta za praznik sanjaju i žele deca bez roditeljskog staranja

© Sputnik / Stefan ĐurićStudenti J.Đ. i M.K iz „Zmaja“ za Novu godinu nisu poželeli nov telefon, sat ili automobil, već da završe fakultete i osamostale se.
Studenti J.Đ. i M.K iz „Zmaja“ za Novu godinu nisu poželeli nov telefon, sat ili automobil, već da završe fakultete i osamostale se. - Sputnik Srbija, 1920, 02.01.2022
Pratite nas
Iako ih život nije mazio, studenti i školarci koji žive u Domu za decu bez roditeljskog staranja „Jovan Jovanović Zmaj“ u Beogradu ne razlikuju se od svojih vršnjaka. Izuzev toga što ne žive s roditeljima u porodičnom domu, sanjaju iste snove i imaju iste ciljeve kao i njihovi drugari i isto slave Novu godinu, hrišćanske, pa i islamske praznike.
Studenti J.Đ. i M.K iz „Zmaja“ za Novu godinu nisu poželeli nov telefon, sat ili automobil.
J.Đ. je zahvalna na svemu što joj je pruženo u domu, ali u novoj godini želi da završi fakultet i osamostali se. M.K. uporedo sa davanjem ispita veoma posvećeno trenira MMA i želi da unapredi svoje borilačke veštine da bi postao šampion u svojoj kategoriji. Osim toga, oboje priželjkuju i dobro zdravlje i da se pandemija korona virusa već jednom završi.
© Sputnik / Stefan ĐurićStudenti J.Đ. i M.K iz „Zmaja“ za Novu godinu nisu poželeli nov telefon, sat ili automobil, već da završe fakultete i osamostale se.
Studenti u Domu za decu bez roditeljskog staranja „Jovan Jovanović Zmaj“  - Sputnik Srbija, 1920, 27.12.2021
Studenti J.Đ. i M.K iz „Zmaja“ za Novu godinu nisu poželeli nov telefon, sat ili automobil, već da završe fakultete i osamostale se.

Kako „Zmajeva“ deca slave Novu godinu

Kada smo pred Novu godinu razgovarali s njima u njihovom apartmanu koji su za praznike dekorisali šarenom jelkom, ukrasnim vencem, lutkom sneška i velikim plišanim medvedom, nisu znali gde će tačno da dočekaju 2022, ali su znali kako će to otprilike da izgleda.
Kao mlađi, praznike su provodili na dnevnim žurkama i uz posluženje u domu s drugarima iz svoje grupe i vaspitačima. Danas, u dogovoru s rukovodiocem Doma, uglavnom izlaze u gradske kafiće i hotele sa društvom ili, ređe, odlaze kući da praznike provedu s porodicama. Neki ih, pak, i dalje provode u domu, gde se svake godine za njih održavaju razne aktivnosti, kaže nam J.Đ.
„Imamo radionicu s glinom, pa smo pravili naše sitne stvari od gline koje smo prodavali na novogodišnjim bazarima. Od tog novca smo kupovali paketiće, dobijali džeparac za Novu godinu. To je ranije bilo, kad je vaspitačica koja je otišla u penziju to vodila. Ovako gledamo da odemo svi zajedno u balon koji imamo na korišćenje, ranije su to bili teren i teretana. Oko praznika pustimo neki film, igramo društvene igre... Svašta radimo“, priča J.Đ.
© Sputnik / Stefan ĐurićNeki školarci i studenti praznike provode u domu i učestvuju u kreativnim radionicama.
Neki školarci i studenti praznike provode u domu. - Sputnik Srbija, 1920, 27.12.2021
Neki školarci i studenti praznike provode u domu i učestvuju u kreativnim radionicama.
Janko Tabaković, rukovodilac Doma, rekao nam je da se svi zaposleni: tetkice, domaćice, domari, vaspitači, ostali stručnjaci i on sam, trude da se sva deca u domu osećaju kao kod kuće i da u toploj atmosferi obeleže praznike. Svake godine zajedno ukrašavaju dom, ove godine okitili su čak 10 jelki, a radionice u i van doma obično se održavaju 10 dana pre praznika.
„Kada su praznici u pitanju, gledamo da budemo na okupu, da zajednički obedujemo, da ručak i večera budu u mirnoj, prazničnoj atmosferi. Naravno, za Novu godinu bude i veselo, pusti se muzika, imamo svečanu večeru oko sedam sati, bude slavlja, igre i zabave. Mnogo pre toga se naprave dogovori, svako dete starije od 16 godina ima mogućnost da isplanira doček Nove godine u dogovoru s matičnim vaspitačem“, predočava Tabaković za „Sputnjik“.
Pre pandemije korona virusa, deca su slobodnije išla na koncerte, predstave i filmske projekcije u grad, a imala su ih i u domu. Danas pre svakog grupnog odlaska u pozorište ili bioskop vaspitači moraju da se konsultuju sa lekarom.
„Za praznike su opet zabranjene posete unutar kuće. Međutim, prošle i ove godine smo organizovali događaje i susrete u dvorištu uz praćenje epidemioloških mera. To je promena koja deci prija. Dolaze sada i saradnici i gosti u dvorište, organizujemo primopredaju poklona, vide se osmesi, vide jedni druge, malo popričamo. Malo je bolja situacija, ali nadamo se da će sve ovo da prođe i da ćemo moći da opet širom otvorimo vrata naše kuće svim ljudima koji mogu da pomognu“, ističe Tabaković.
© Sputnik / Stefan ĐurićSvake godine deca i vaspitači zajedno ukrašavaju dom, a ove su okitili čak 10 jelki.
Svake godine deca i vaspitači zajedno ukrašavaju dom, a ove su okitili čak 10 jelki. - Sputnik Srbija, 1920, 27.12.2021
Svake godine deca i vaspitači zajedno ukrašavaju dom, a ove su okitili čak 10 jelki.
Školarci i studenti u domu najviše paketića dobiju upravo za praznike, a osim Doma, pripremaju ih i donatori. U njima su obično slatkiši, ali pošto se deci ispunjavaju i posebne želje, mogu da sadrže i stvari koje su im potrebnije, poput makaza za šišanje, štafelaja, tableta, patika... Nekad im se poklanjaju i kursevi, na primer za šminkere ili bariste.

Obeležavaju se i islamski praznici

Osim hrišćanskih, u „Zmaju“ se obeležavaju i islamski praznici, jer u Domu već tri i po godine postoji i smeštaj za strane maloletnike bez pratnje, koji žele da ostanu da žive u Srbiji. Trenutno ih je petorica, a ima mesta za još petoro.
„Imamo još praznika koji se tiču islamske vere i koje donose stranci koji dolaze iz Avganistana, Alžira, Sirije... Mi moramo i njihove praznike da poštujemo i da im omogućimo da ih proslave. Kao što mi imamo post, oni imaju svoje dane kada jedu samo noću i imaju određeno vreme za molitvu. Ova kuća se trudi da sve to ispoštuje i omogući“, kaže Tabaković.
© Sputnik / Stefan ĐurićU Domu „Jovan Jovanović Zmaj“ obeležavaju se i islamski praznici.
U Domu „Jovan Jovanović Zmaj“ obeležavaju se i islamski praznici. - Sputnik Srbija, 1920, 27.12.2021
U Domu „Jovan Jovanović Zmaj“ obeležavaju se i islamski praznici.
Dom „Jovan Jovanović Zmaj“ radi pod okriljem Zavoda za zaštitu odojčadi, dece i omladine u Beogradu. U njemu su deca, odnosno mladi od sedam do 26 godina. Ima 4.500 kvatdratnih metara i sastoji se od tri jedinice: domskog smeštaja, prihvatilišta za hitno zbrinjavanje zlostavljane dece i smeštaja maloletnih stranaca bez pratnje.
„Zmaj“ ima ukupno 78 mesta, a popunjeno je 57. Većina dece ima roditelje, ali oni nisu u stanju da vode računa o njima. Osim smeštaja, školarci i studenti pored doma imaju i balon za bavljenje sportom koji je u vlasništvu Zavoda.
© Sputnik / Stefan ĐurićVećina dece u „Zmaju“ ima roditelje, ali oni nisu u stanju da vode računa o njima.
Studenti su svoj apartman za praznike dekorisali šarenom jelkom, ukrasnim vencem, lutkom sneška i velikim plišanim medvedom. - Sputnik Srbija, 1920, 27.12.2021
Većina dece u „Zmaju“ ima roditelje, ali oni nisu u stanju da vode računa o njima.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala