- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Reč eksperta: Potraga za kontinuiranom srećom nije normalna

© Foto : PixabaySreća
Sreća - Sputnik Srbija, 1920, 02.01.2022
Pratite nas
Mediji i društvene mreže koji ubeđuju ljude da je neophodno težiti neprekidnoj sreći doveli su do široko rasprostranjenih depresivnih poremećaja, izjavio je autor mnogih istraživanja posvećenih radu ljudskog mozga Anders Hansen.
On je za švedski list „Svenska Dagbladet“ rekao da sreću ne treba nazivati normalnim emocionalnim stanjem.

„Osećamo se lošije zbog toga što nam stalno ubacuju tu ideju. Zdraviji je pristup kada osoba nastoji da bude zadovoljna opštim pravcem razvoja svog života, ispunjavajući ga tako značajnim stvarima za njega kao što su porodica, posao ili nečim sličnim. Stalna briga povezana sa zadovoljstvom neće nas učiniti srećnijim. Sreća je pre ono što postižemo radeći nešto što je, sa naše tačke gledišta, ispunjeno smislom“, objasnio je Hansen.

Istovremeno, lekar je prirodnijom emocijom nazvao brigu, koja se, kako kaže, sada bolesnim stanjem.
„Naš mozak načelno nije ni namenjen da nam osigura da se osećamo dobro. Polovina naših predaka je umrla pre nego što su doživela adolescenciju, tako da je mozak razvio sposobnost da 'naslika što je moguće strašnijeg đavola', da tako kažem. Briga je refleks koji je osmišljen da nam pomogne da preživimo“, objasnio je istraživač.
Takođe je podsetio da je biološki cilj da uvek budemo srećni – nedostižan, a da brigu i depresiju treba doživljavati kao zaštitne mehanizme ljudskog rasuđivanja.
S tim u vezi, Hansen je napomenuo da fizička aktivnost i mogućnost komunikacije sa uskim krugom bliskih ljudi efikasno smanjuje anksioznost, a da neaktivni način života i nedostatak sna mogu postati signali koje će mozak protumačiti kao stres.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala