- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Kako Novu godinu dočekuju kosmonauti

© Foto : screenshot/Roscosmos MediaRuski kosmonauti Anton Škaplerov i Petar Dubrov na Međunarodnoj kosmičkoj stanici
Ruski kosmonauti Anton Škaplerov i Petar Dubrov na Međunarodnoj kosmičkoj stanici - Sputnik Srbija, 1920, 02.01.2022
Pratite nas
Kako Novu godinu dočekuju kosmonauti u orbiti i koliko puta? Ukrašavaju li jelku i razmenjuju li poklone? Da li nazdravljaju šampanjcem i jedu li mandarine, koje su neizostavni deo tradicionalne ruske trpeze u novogodišnjoj noći?
Za razliku od „Rusa-zemljana“ koji će za novogodišnje praznike imati 10 neradnih dana, ruski kosmonauti Anton Škaplerov i Petar Dubrov, koji se nalaze na Međunarodnoj kosmičkoj stanici, imaće samo dva dana odmora i to 1. i 2. januara 2022. godine.
Predviđeno je da se ruski članovi posade tada vide sa porodicama preko video-konferencijske veze i razmene čestitke, a već od 3. januara nastavljaju sa radom i započinju pripreme za izlazak u otvoreni svemir.
Hrana za novogodišnju trpezu dostavlja se ranije. Obično kosmonauti na Međunarodnoj kosmičkoj stanici Novu godinu dočekuju uz crni i crveni kavijar, sokove od egzotičnog voća i novogodišnju jelku, ali ove godine, kako je saopštio Roskosmos, kosmonauti nisu naručili kavijar. Zato će se na njihovoj trpezi naći meze od prušta i šunki, raznih vrsta sireva, supa od pečuraka, govedina sa majonezom, jagnjetina sa povrćem, pire od krompira i luka, pečurke spremljene na staroruski način, salata od patlidžana, pastrmke, razne vrste omleta i kaša, crni hleb, kolači od đumbira i druge đakonije.
Često im se dostavljaju i specijalni, praznični kontejneri sa kosmičkom hranom i voćem – mandarinama, pomorandžama, jabukama i grejpfrutom.
U suštini, na Međunarodnoj kosmičkoj stanici običaj je da se Nova godina proslavlja na isti način kao na Zemlji – uz svečanu večeru i u veselom društvu. Pošto stanica čak 16 puta u toku 24 sata obleti Zemlju, mnogi veruju da posade Novu godinu dočekuje svih 16 puta. Međutim, nije baš tako. Nova godina biće dočekana onoliko puta koliko se na svemirskoj stanici nalazi kosmonauta različitih nacionalnosti. Ako se, na primer, na stanici nalaze predstavnici Rusije, SAD, Evrope, Kanade ili Japana onda će posada dočekati Novu godinu kada se u svakoj od tih zemalja poklope skazaljke na satu.
Članovi ruske posade provode dosta vremena sa svojim stranim kolegama čak i dok treniraju na zemlji, dobro se poznaju, pa poštuju tradicije i praznike jedni drugih. Amerikanci, recimo, Božić smatraju svojim glavnim praznikom, ali ipak rado podržavaju rusku tradiciju proslavljanja Nove godine. Slavi se, naravno, i pravoslavni Božić, 7. januara.

Kosmonauti prate Putinovo obraćanje i nazdravljaju sokovima

Glavni simbol Nove godine – novogodišnja jelka tradicionalno se dostavlja na kosmičku stanicu i ukrašava se, ali se pomalo razlikuje od zemaljske. Prvo, ona je veštačka i prilično mala - ne veća od 50 centimetara. Drugo, svake godine posada sama odlučuje gde će ona biti postavljena. Obično „visi“ sa plafona.
Ukrašava se i kabina Međunarodne kosmičke stanice, a kosmonauti imaju i druge novogodišnje rekvizite – kape i bradu Deda Mraza i razne novogodišnje atribute.
Tradicionalno, ruski kosmonauti u pet minuta do ponoći gledaju novogodišnje obraćanje predsednika Rusije, a takođe i kultne filmove, među kojima je jedan od najpopularnijih sovjetskih filmova – „Ironija sudbine“.
Nakon novogodišnje čestitke predsednika Rusije i nakon što se skazaljke poklope kosmonauti nazdravljaju, ali ne šampanjcem, kako je to u Rusiji uobičajeno, nego sokovima ili čajem. Alkohol je na Međunarodnoj kosmičkoj stanici strogo zabranjen.
Ipak, kosmonauti kažu da u novogodišnjoj noći nije najvažniji alkohol, već praznično raspoloženje koje se stvara kada se cela posada okupi za trpezom.
Svi kosmonauti se trude da unapred, dok su još na Zemlji, pripreme poklone. To je zbog činjenice što postoje određene poteškoće sa isporukom ličnih stvari na svemirski brod. Po pravilu, novogodišnji pokloni, koje kosmonauti razmenjuju, treba da budu lagani - to su razne sitnice, lične stvari ili suveniri, a dešavalo se i da im se dostave pokloni od porodica, koji su im uvek najdraži. Tako je, na primer, jedan kosmonaut dobio jastuče sa fotografijom svoje porodice.

Čestitke „zemljanima“ iz svemira

Novu 2021. godinu prvi put je u orbiti dočekalo čak sedam kosmonauta i to je bila najmnogoljudnija novogodišnja „zabava“ na Međunarodnoj svemirskoj stanici u istoriji kosmonautike.
Jurij Romanenko i Georgij Grečko prvi su sovjetski kosmonauti koji su Novu godinu dočekali u orbiti 1978. godine. Pojavom sovjetske orbitalne stanice „Mir" (1986.) i potom osnivanjem Međunarodne kosmičke stanice (1998.), ovaj praznik se redovno obeležava u orbiti. Za više od dve decenije, zaključno sa 2021, 79 ljudi je dočekalo Novu godinu na Međunarodnoj svemirskoj stanici, a neki kosmonauti i više puta. Recimo, kosmonautu Antonu Škaplerovu će doček 2022. godine biti četvrta proslava Nove godine na svemirskoj stanici. On je otkrio i da je pripremio iznenađenje za svoje kolege, ali nije želeo da otkrije o čemu se radi.
Tradicionalno, članovi posade Međunarodne kosmičke stanice i „zemljanima“ čestitaju Novu godinu. Ruski kosmonauti najčešće šalju svoje pozdrave video porukom, a takođe i na društvenim mrežama objavljuju zanimljive fotografije, kako lične, tako i recimo fotografiju Moskve napravljenu iz kosmosa.
Međunarodna svemirska stanica - Sputnik Srbija, 1920, 02.01.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Novu godinu u svemiru prvi put proslavilo desetoro ljudi
Francuski astronaut Tom Peske i astronaut NASA Pegi Bitson na bortu MSS - Sputnik Srbija, 1920, 12.04.2021
Jelovnik u svemiru – pica, ispreso, „votka“ /foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala