- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Ironija godine: Antivakser za spas američkog sistema

© AFP 2023 / ELSA/Getty ImagesKajri Irving i Denis Šruder u sukobu
Kajri Irving i Denis Šruder u sukobu - Sputnik Srbija, 1920, 02.01.2022
Pratite nas
Iako je tokom 2021. godine viđeno mnogo ironičnih situacija, jedna je bez premca. Karijera Kajrija Irvinga je oduvek bila čudna, ali je u godini za nama dosegla novi nivo bizarnosti.
Irving je oduvek važio za vrhunskog košarkaša, a njegovom trojkom je 2016. Klivlend u epskom finalu protiv Golden Stejta došao do titule NBA šampiona.
Leta 2019. godine Amerikanac indijanskog porekla prešao je u Bruklin Netse kako bi zajedno sa Kevinom Durentom započeo novo poglavlje u svojoj karijeri, ali tada verovatno nije ni mogao da zamisli kako će mu život izgledati dve i po godine kasnije.
Dvadesetdevetogodišnji bek još nije odigrao nijednu utakmicu tokom sezone 2020/21, a razlog je to što odbija da se vakciniše. Na njegovu nesreću Netsi su u državi Njujork, gde svi zaposleni moraju da budu vakcinisani.
Upravo iz tog razloga dolazimo do toga zašto su Kajri i Bruklin – ironija godine.

Slučaj „vakcina“

Irving je pred početak sezone odbio da se vakciniše i to je značilo da će za Bruklin moći da igra samo na gostovanjima.
Bruklin je jedno vreme razmatrao šta da uradi, a onda je doneo odluku da neće podleći pritisku svog igrača i da mu neće dopustiti da bude „polu-zaposlen“.
Iskusni bek nije imao problem sa time, te je nastavio da tera po svome, što je značilo da je bio potpuno van ekipe, ali je i dalje dobijao platu za sve utakmice na gostovanjima na kojima nije igrao.
On je bio spreman da se odrekne nešto više od 18 miliona dolara samo kako se ne bi vakcinisao, a razlog nije bilo to što je protiv vakcine, kako je naveo, već to što je protiv obavezne vakcinacije.

Vakcina na biljnoj bazi

Jedna od brojnih ironija u Irvingovoj priči je ta što se pojavila informacija da razmišlja da se vakciniše ukoliko se uskoro na tržištu pojavi vakcina na biljnoj bazi.
Ukoliko to uradi, kontradiktoran će biti njegov inicijalni razlog odbijanja vakcine. Ali, ništa još nije potvrđeno...
O Irvingu se povremeno pričalo, a Bruklin je i bez njega, na krilima Durenta i Hardena, igrao dobro. A onda se desio veleobrt.
Kovid-protokoli zarobili su veliki broj igrača i ekipa koja je bila među najpogođenijima bio je Bruklin.
U jednom trenutku su i Durent i Harden, pored još nekoliko igrača, bili van terena, a situacija nije delovala kao da će se popraviti.
I usledio je poziv Irvingu.
Netsi su preko noći pogazili reč koju su dali, pojeli svoje principe i rešili da Irvingu omoguće da igra samo na gostovanjima i trenira sa ekipom u Bruklinu, ali da ne igra na domaćinstvima.
Pored toga, neće moći da igra ni u Torontu, gde je od januara zabranjen ulaz nevakcinisanima, ali ni protiv Niksa koji su takođe iz Njujorka. I možda još negde, u zavisnosti od promene pravila.

Šta kažu šefovi i kolege?

Vlasnik Bruklin Netsa Džo Tsai je nakon objave da se Irving vraća imao zanimljivu izjavu.
„Moja jedina religija su pobede i titule. Mislim da su mnogi ljudi koju su za ili protiv vakcine ljuti na mene što sam zauzeo jedan ili drugi stav, ali ja sam od samog početka rekao da ovo ne shvatam kao političku stvar. Ovo radim kako bih pomogao Bruklin Netsima da osvoje titulu“, objasnio je Tsai.
Harden i Durent se nisu jasno oglašavali o Irvingovom povratku, ali su mediji preneli da je glavni za promenu plana Burklina bio popularni Kej-Di, koji je u Netse došao zajedno sa Kajrijem i u nekoliko navrata ga nazvao „svojim bratom“.

Šta ovo znači za Bruklin?

Irving do kraja regularnog dela sezone neće moći da igra puno, samo tek nešto više od deset utakmica, ukoliko ga posluži zdravlje.
Zanimljivo je i da je on dan nakon što je objavljeno da se vraća završio u zdravstveno-bezbednosnim protokolima, a zbog vraćanja u ritam ne očekuje se da odigra meč sve do sredine januara.
Pored toga, Bruklin očekuje užasna situacija u plej-ofu, jer su verovatno prva franšiza u istoriji kojoj je prvo mesto konferencije otežavajuća okolnost.
Plej-of NBA lige se igra po pravilu da bolje plasirani u regularnom delu ima prednost domaćeg terena, odnosno da prva dva meča, a onda i potencijalno odlučujući sedmi, igra kod kuće.
Dakle, ako Bruklin u nekom trenutku ode u sedmu utakmicu – Irving neće moći da je igra, jer će Netsi verovatno biti prvi ili drugi u konferenciji.

Irving je dobio svoje

Zaključak je da su Netsi rekli da neće uslišiti Irvingove zahteve cele sezone, a onda su, kad je malo zaškripilo, pogazili svoju reč.
Istovremeno, Irving je rekao da nije vakcina razlog toga što neće da se vakciniše, ali postoje informacije da planira da primi vakcinu na biljnoj bazi.
A najveća ironija cele priče je što će Bruklin sada „morati“ da beži od prvog mesta, kako bi Irvinga mogli da koriste u ključnim utakmicama.
Čarls Barkli - Sputnik Srbija, 1920, 26.12.2021
SPORT
„Da ga vidim danas, upucao bih ga“: Čuveni Amerikanac otvorio dušu o prevari vrednoj 100 miliona
Američki košarkaš Lebron Džejms stavlja masku na lice - Sputnik Srbija, 1920, 25.12.2021
SPORT
„Neodgovorno, neobavešteno i nepreporučljivo“: Američki „Kralj“ na udaru /foto/
Nikola Vučević - Sputnik Srbija, 1920, 24.12.2021
SPORT
Zašto Crna Gora ne voli svog Nikolu?
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala