Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Da li će Zapad da odćuti na kršenje međunarodnog prava: Dodvoravanje Prištine koje je izazvalo i UN

CC0 / Balkan photos / Rezolucija 1244 - ilustracija
Rezolucija 1244 - ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 02.01.2022
Pratite nas
Vlasti u Prištini nemaju legitimitet ni legalnost da osobu koja je delegirana u okviru misije Ujedinjenih nacija proglase personom non grata. Ovo je obično dodvoravanja Prištine zapadnim centrima, potez, kojim žele da kažu da su na njihovoj strani u ovoj globalnoj takozvanoj borbi protiv „malignog uticaja Rusije.“
Ovo je komentar diplomate u penziji Zorana Milivojevića na odluku Prištine da ruskog člana delegacije Unmik proglasi za nepoželjnu osobu na tlu tzv. države Kosovo, na koju je reagovala i organizacija Ujedinjenih nacija.

Dodvoravanje Prištine zapadnim centrima

„Kosovo nije država i nije članica UN-a i ne radi se o odnosima između dva subjekta koji imaju pun međunarodno pravni kapacitet. Prema tome, institucija persona non grata se ne može u ovom slučaju realizovati,“ objašnjava Milivojević.
Po tom pitanju jasan stav su dale i Ujedinjene nacije naglasivši da oni ne podležu ovim mogućnostima jer UN ima poseban status i oni su po pravilu negde raspoređeni u zaštiti mira.
„Oni se po pravilu ponašaju u skladu sa Poveljom UN-a i međunarodnim pravom i u funkciji mira i stabilnosti,“ dodaje sagovornik Sputnjika.
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković - Sputnik Srbija, 1920, 31.12.2021
SRBIJA
Direktor Kancelarije za KiM: Potez Prištine je akt nasilja
Što se mene tiče Priština zna da ne može da sprovede tu meru i zato mislim da je ona čisto obznanjena iz dva razloga, smatra Milivojević.

Providna politika Aljbina Kurtija

„Prvi razlog je pokušaj da se legitimišu kao subjekt međunarodnog prava to jest da i na ovaj način potvrde svoju tezu o svojoj tzv. državnosti. Odnosno, da su država i da kao takva može da se ponaša ovako. Drugi razlog je isključivo geopolitički. Podsećam da su uz ovu meru dali i neku vrstu obrazloženja iz kojeg se vidi nastojanje vlasti u Prištini da po svaku cenu pokažu lojalnost politici Zapada u ovom momentu, jer su podvukli kao razlog ove mere: „maligni uticaj Rusije i antirusku politiku na ovim prostorima koja se u potpunosti uklapa u ono što je strateški pristup zapadnih centara moći na čelu sa Vašingtonom,“ kaže Milivojević.
Prema tome, ovaj potez Prištine ima cilj da se pokaže puna lojalnost politici koji vodi Zapad prema Rusiji i interes da se toj politici priključe.

UN zauzeo stav, čeka se reagovanje Zapada

„Suština ovog poteza kao i ostalih, koje povlači vlada Aljbina Kurtija jeste da na svaki način pokuša da isposluje potvrdu državnosti Kosova jer im je to glavni kriterijum za ocenu njenih sposobnosti i njenog budućeg opstanka. Dakle, oni se trude da dokažu da rade na tome i da imaju u tome uspeha, dok im je sa druge strane ovo dobra prilika da promovišu svoju osnovnu platformu u dijalogu sa Beogradom a to je da mogu razgovarati samo kao ravnopravna strana, to jest, kao dve države“, objašnjava Milivojević.
Sedište Ujedinjenih nacija u Njujorku - Sputnik Srbija, 1920, 02.01.2022
RUSIJA
Ujedinjene nacije se oglasile o postupku Prištine prema državljaninu Rusije: Nezakonito i neprimenljivo
Ono što je bitno, napominje on, jeste kako će druge države odreagovati na ovu poruku iz Ujedinjenih nacija upućenoj Prištini.
„Videćemo sada reakcije … Mislim da je ovo saopštenje iz UN jasno, ali da vidimo kako će se prema ovome ponašati Zapad. Jer ovo je jedan, rekao bih, od elementa koji će pokazati da li će uvažavati međunarodno pravo ili će prećutno podržati ovakve stvari i time odobravati potez Prištine. Dakle, bilo bi ispravno da sa Zapada reaguju na način koji potvrđuje stav i status UN,“ zaključuje Milivojević.

Priština nema pravo na instituciju persona non grata

Priština je 31. decembra proglasila zaposlenog u misiji UN iz Rusije za personu non grata zbog aktivnosti koje su navodno nespojive sa diplomatskim statusom.
Na to je reagovala prvo Ambasada Rusije u Srbiji i nazvala ovu odluku provokacijom „preduzetom da bi se pridobila naklonost zapadnih mentora“.
Zatim je usledila i reakcija iz UN, od portparola generalnog sekretara ove organizacije Stefana Dižarika, koji je komentarišući odluku vlasti samoproglašene republike Kosovo u vezi sa ruskim diplomatom, rekao da doktrina persona non grata nije primenljiva na osoblje UN i nije predviđena Uredbom Unmika 2000/47 (o statusu, privilegijama i imunitetu Kfora i Unmika i njihovog osoblja na Kosovu).
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala