- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Zakon o asistiranom samoubistvu stupio na snagu u Austriji

© Sputnik / Alekseй Suhorukov / Uđi u bazu fotografijaLečenje kovid pacijenata u Tambovskoj oblasti u Rusiji
Lečenje kovid pacijenata u Tambovskoj oblasti u Rusiji - Sputnik Srbija, 1920, 01.01.2022
Pratite nas
Od subote, odrasli koji su neizlečivo bolesni ili imaju trajno, iscrpljujuće stanje, mogu da se odluče za pomoć i asistirano samoubistvo.
Parlament Austrije je usvojio novi zakon u decembru, a nakon odluke ustavnog suda o tom pitanju, nova praksa će biti strogo regulisana, dok će svaki slučaj procenjivati dva lekara od kojih bi jedan morao da bude stručnjak za palijativnu medicinu, prenosi Tanjug.
Zvaničnici kažu da je austrijska Vlada izdvojila sredstva za razvoj palijativnog zbrinjavanja kako bi se obezbedilo da niko ne odluči da umre ukoliko su dostupne neke druge opcije.
Asistirano samoubistvo, u kojem se nekome daju sredstva da okonča sopstveni život, legalizovano je u susednoj Švajcarskoj i u još nekoliko evropskih zemalja, uključujući Španiju, Belgiju i Holandiju.
Kako dodaje britanski javni servis, „aktivna pomoć u samoubistvu ostaće zabranjena u Austriji“, a nova pravila eksplicitno isključuju maloletne osobe ili osobe sa mentalnim zdravstvenim problemima.
Odrasli koji žele da okončaju svoj život moraju imati validnu dijagnozu i potvrdu da su sposobni da samostalno odlučuju.
Pacijent u bolnici - Sputnik Srbija, 1920, 23.11.2021
SVET
Nemačko udruženje za eutanaziju zatvara vrata za nevakcinisane
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala