- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

„Volela bih da sve počne ispočetka“: Strepnje i nade dece koja u popravnom domu dočekuju 2022.

© Sputnik / Stefan ĐurićKao i u drugim domovima, zbog korona virusa niko osim dece i zaposlenih u domu ne može da prisustvuje prazničnim dešavanjima.
Kao i u drugim domovima, zbog korona virusa niko osim dece i zaposlenih u domu ne može da prisustvuje prazničnim dešavanjima. - Sputnik Srbija, 1920, 01.01.2022
Pratite nas
„Volela bih da mi za Novu godinu sve počne ispočetka u domu. Mnogo loša mi je bila 2021. godina. Najveća želja mi je da mi ova godina bude najbolja u životu“. To je ujedno i jedina novogodišnja želja petnaestogodišnje E.S. koja je smeštena u Zavodu za vaspitavanje dece i omladine, odnosno popravnom domu u Beogradu, gde provodi praznike.
Nekoliko druge dece iz doma ima jednostavniju želju. Volela bi da dobiju pametne telefone, po mogućstvu „Ajfone“, o kojima maštaju od malena. Međutim, uspešniju godinu sebi želi i odnedavno punoletni L.Ć.N, koji će zbog svojih godina uskoro morati da napusti dom.
© Foto : Sputnjiku ustupio Zavod za vaspitanje dece i omladine u BeograduDeca za Novu godinu obično dobijaju grickalice, slatkiše, sokove, igračke, ali i odeću.
Deca obično dobijaju grickalice, slatkiše, sokove, igračke, ali i odeću. - Sputnik Srbija, 1920, 27.12.2021
Deca za Novu godinu obično dobijaju grickalice, slatkiše, sokove, igračke, ali i odeću.
On praznike slavi s porodicom i devojkom u Novom Sadu, s kojom planira da započne zajednički život u novoj godini. Trenutno ne radi, ali plan mu je da krene da obavlja fizikalne i druge „usputne“ poslove dok se ne doškoluje i počne da radi u IT sektoru kao programer.

Deca iz popravnog doma u novoj godini

Raduje ga što će praznike provesti s bližnjima, ali kaže i da ni u domu nije loše:
„Nije kao kod kuće, ali atmosfera je takva da se osetiš kao kod kuće. Navikneš se. Ne mogu ja nikome da verujem, ali svi su, ono, do sad korektni bili ovako, niko nije cinkario. Relativno svi su okej, dobri. Dobra ekipa“, svedoči nam L.Ć.N.
© Foto : Sputnjiku ustupio Zavod za vaspitanje dece i omladine u BeograduDeca i vaspitači napravili su čestitke s prazničnim motivima, dekorisali spavaće sobe i druge prostorije i okitili četiri jelke.
Deca i vaspitači napravili su čestitke s prazničnim motivima, dekorisali spavaće sobe i druge prostorije i okitili četiri jelke.  - Sputnik Srbija, 1920, 27.12.2021
Deca i vaspitači napravili su čestitke s prazničnim motivima, dekorisali spavaće sobe i druge prostorije i okitili četiri jelke.
Pojedina deca koja ne provode praznike s porodicom mogu da se rastuže, ali se vaspitači u domu trude da im poprave raspoloženje i približe porodičnu atmosferu, kaže Katarina Dimitrijević, vaspitač u muškoj vaspitnoj grupi.
„Ono što možda više razlikuje našu decu od one u opštoj populaciji je to da ona nemaju toliko materijalne želje. Više bi volela da praznike provedu s porodicom, da im sledeća godina bude uspešnija, a pošto su naša deca i prestupnici, da inače ne čine tako nešto. Mislim da su dosta zrelija od ostale populacije, da ih je život naterao da pre sazre“, rezonuje ona.
Bilo da praznike proslavljaju u ili van doma, deca su ga ukrasila zajedno sa vaspitačima. Napravili su čestitke s prazničnim motivima, dekorisali spavaće sobe i druge prostorije i okitili četiri jelke. Praznični duh uvukao se među decu još početkom decembra, pogotovo među najmlađe.
„Već tada krećemo s ukrašavanjem doma, pripremamo priredbe za decu, ovi manji spremaju recitacije, dok veća deca imaju priredbu s porukom. Skoro svakodnevno pravimo te čestitke. To naizgled izgleda lako, ali tu treba dosta strpljenja, pogotovo njima. Tako deca vežbaju svoju motoriku i ostale veštine“, predočava Katarina Dimitrijević za „Sputnjik“.
© Foto : Sputnjiku ustupio Zavod za vaspitanje dece i omladine u BeograduBilo da praznike proslavljaju u ili van doma, deca su ga ukrasila zajedno sa vaspitačima.
Bilo da praznike proslavljaju u ili van doma, deca su ga ukrasila zajedno sa vaspitačima.  - Sputnik Srbija, 1920, 27.12.2021
Bilo da praznike proslavljaju u ili van doma, deca su ga ukrasila zajedno sa vaspitačima.

Darežljivi donatori

Čestitke koje naprave poklanjaju jedni drugima, zaposlenima u domu, nastavnicima, Ministarstvu za socijalna pitanja i donatorima, od kojih već godinama primaju novogodišnje paketiće. Deca obično dobijaju grickalice, slatkiše, sokove, igračke, ali i odeću, rekla nam je Anita Buzejić Šubarić, v.d. direktora Zavoda.
„Prošle godine je jedan komšija došao i za svako dete tražio brojeve odeće i obuće. Onda je došao sa suprugom i svakom posebno doneo trenerke, patike, kape, šalove, duskerice, čak i majice i košulje. Bili su presrećni, jer je svako poimence dobio poklon u skladu sa svojom veličinom. Bilo im je prelepo jer je bilo namenjeno lično njima. To su bile jako kvalitetne stvari, što ih na neki način ne izdvaja od ostale dece“, ističe Anita Buzejić Šubarić.
© Sputnik / Stefan ĐurićČestitke koje naprave poklanjaju jedni drugima, zaposlenima u domu, nastavnicima, Ministarstvu za socijalna pitanja i donatorima.
Čestitke koje naprave poklanjaju jedni drugima, zaposlenima u domu, nastavnicima, Ministarstvu za socijalna pitanja i donatorima. - Sputnik Srbija, 1920, 27.12.2021
Čestitke koje naprave poklanjaju jedni drugima, zaposlenima u domu, nastavnicima, Ministarstvu za socijalna pitanja i donatorima.
Kao i u drugim domovima, zbog korona virusa niko osim dece i zaposlenih u domu ne može da prisustvuje prazničnim dešavanjima, napominje Anita Buzejić Šubarić:
„Donatori ne mogu da provedu vreme s decom i popričaju s njima da bi za sledeću godinu znali kakve su njihove želje. Nema te interakcije, već se samo donose pokloni i na tome se završava. Priredba se isto održava samo u okviru naše ustanove, bez gostiju, što inače nije slučaj“.
U Zavod za vaspitavanje dece i omladine u Beogradu smeštaju se devojčice i dečaci od 14 do 18 godina koji imaju probleme sa Zakonom i ponašanjem. Ukupno ima 36 mesta, od kojih su trenutno popunjena 23, većinski dečacima. Pod okriljem Zavoda radi i Centar za smeštaj stranih maloletnika bez pratnje, u kom je popunjeno devet mesta, od ukupno 15.
© Foto : Sputnjiku ustupio Zavod za vaspitanje dece i omladine u Beogradu„Nije kao kod kuće, ali atmosfera je takva da se osetiš kao kod kuće. Relativno svi su okej. Dobra ekipa“.
Praznični duh uvukao se među decu još početkom decembra, pogotovo među najmlađe. - Sputnik Srbija, 1920, 27.12.2021
„Nije kao kod kuće, ali atmosfera je takva da se osetiš kao kod kuće. Relativno svi su okej. Dobra ekipa“.
U sledećem tekstu „Sputnjikovog“ novogodišnjeg serijala o deci u beogradskim domovima pročitajte: kako srednjoškolci i studenti bez roditeljskog staranja provode praznike.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala