- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Velika bitka protiv virusa i strepnja od najvećeg rata koji preti /foto/

CC0 / Pixabay / Šahovske figure na karti sveta
Šahovske figure na karti sveta - Sputnik Srbija, 1920, 01.01.2022
Pratite nas
Iako su maske, distanca i rad od kuće bili termini na koje smo se, nakon paklene 2020., donekle navikli, pandemija virusa kovid-19 definitivno je obeležila i godinu za nama. Vakcine su je, doduše, učinile nešto lakšom od prethodne, ali Novu 2022. mnoge države opet čekaju „zaključane“, a svetske ekonomije grcaju pod teretom krize.
Korona, u tom smislu, zauzima suvereno, prvo mesto na listi ključnih događaja koji su, na ovaj ili onaj način, uzdrmali svet u godini za nama, a evo i ostalih po kojima ćemo pamtiti 2021.:

Upad u Kapitol Hil i Bajdenov dolazak na čelo SAD

Džozef Robinet „Džo“ Bajden mlađi postao je 20. januara 2021. godine 46 američki predsednik i sa svojih 78 godina ušao u istoriju kao najstariji lider Sjedinjenih Američkih Država. Samo dve nedelje pre inauguracije, 6. januara, Trampove pristalice upale su na Kapitol Hil u pokušaju da spreče Kongres da zvanično potvrdi Bajdenovu pobedu na predsedničkim izborima 2020. godine.
© AP Photo / Saul LoebDžo Bajden položio je zakletvu kao 46. predsednik Sjedinjenih Država dok je Džil Bajden držala Bibliju tokom 59. predsedničke inauguracije u američkom Kapitolu u Vašingtonu, u sredu, 20. januara 2021.
Džo Bajden položio je zakletvu kao 46. predsednik Sjedinjenih Država dok je Džil Bajden držala Bibliju tokom 59. predsedničke inauguracije u američkom Kapitolu u Vašingtonu, u sredu, 20. januara 2021. - Sputnik Srbija, 1920, 27.12.2021
Džo Bajden položio je zakletvu kao 46. predsednik Sjedinjenih Država dok je Džil Bajden držala Bibliju tokom 59. predsedničke inauguracije u američkom Kapitolu u Vašingtonu, u sredu, 20. januara 2021.

Povratak SAD u Pariski klimatski sporazum i SZO

U prvim satima na mestu predsednika, Džo Bajden je potpisao pismo kojim je signalizirao povratak SAD Pariskom klimatskom sporazumu iz kog se Amerika povukla krajem 2020. godine. Bajden je takođe obnovio podršku SAD Svetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO), koja je bila prekinuta tokom Trampovog mandata.

Američko povlačenje iz Avganistana i povratak talibana na vlast

Predsednik Bajden proglasio je 14. aprila kraj dvodecenijskog vojnog prisustva SAD u Avganistanu, a u noći 31. avgusta poslednje jedinice američke vojske napustile su aerodrom u Kabulu. Haotično povlačenje američkih trupa i njihovih NATO saveznika otvorilo je prostor za povratak Talibana (organizacija zabranjena u Rusiji), koji su vrlo brzo preuzeli vlast u Avganistanu.
© AP Photo / Verified UGC via APAvganistanci u panici pokušavaju da se ukrcaju u američki vojni avion u pokretu i evakuišu iz zemlje koju preuzimaju talibani.
Avganistanci u panici pokušavaju da se ukrcaju u američki vojni avion u pokretu i evakuišu iz zemlje koju preuzimaju talibani. - Sputnik Srbija, 1920, 27.12.2021
Avganistanci u panici pokušavaju da se ukrcaju u američki vojni avion u pokretu i evakuišu iz zemlje koju preuzimaju talibani.

Kraj ere Kastrovih na Kubi

Povlačenje Raula Kastra, nekadašnjeg predsednika i premijera Kube sa mesta generalnog sekretara Komunističke partije, označilo je kraj ere braće Kastro koja je u toj zemlji trajala više od šest decenija. Njegov stariji brat Fidel na vlast je došao 1959. godine, a predao ju je Raulu 2016. godine.

Odlazak Benjamina Netanijahua

Naftali Benet, lider desničarske stranke Jamina, postao je u junu 2021. godine novi izraelski premijer, smenivši šefa vlade sa najdužim stažom u zemlji Benjamina Netanijahua, koji je bio na funkciji punih dvanaest godina.

Samit Putina i Bajdena u Ženevi

U Ženevi je 16. juna održan prvi samit predsednika SAD i Rusije, Džozefa Bajdena i Vladimira Putina.
© POOL / Uđi u bazu fotografijaSusret Vladimira Putina i Džozefa Bajdena u Ženevi
Susret Vladimira Putina i Džozefa Bajdena u Ženevi - Sputnik Srbija, 1920, 27.12.2021
Susret Vladimira Putina i Džozefa Bajdena u Ženevi

100 godina Komunističke partije Kine

Stranka sa najviše članova na svetu, Komunistička partija Kine (KPK) proslavila je stotu godišnjicu. Spektakularnu svečanost na trgu Tjenanmen u Pekingu obeležilo je 70.000 učesnika koji su predstavljali sve etničke grupe i sve slojeve kineskog društva.

Olimpijada u Tokiju

Uprkos pandemiji Japan je uspeo da realizuje Olimpijske igre u Tokiju, a takmičenja u rekordne 33 discipline i 339 događaja na 42 borilišta održana su bez prisustva publike.

Energetska kriza

Cena gasa u Evropi krajem decembra prešla je novu „okruglu“ psihološku granicu od 2.000 dolara za hiljadu kubnih metara. Ipak, čini se da je politika i dalje iznad evropskog straha od ledene zime, pa je puštanje u rad gasovoda „Severni tok 2“ i dalje neizvesno.

Kraj ere Angele Merkel

Kraj 2021. godine obeležio je kraj još jedne ere - posle 16 godina nemačka kancelarka Angela Merkel predala je kancelariju i službene poslove svom nasledniku Olafu Šolcu. Najuticajnija dama u Evropi sarađivala je sa četiri američka predsednika, pet britanskih premijera i četiri francuska predsednika, a sa svetske političke scene ispraćena je buketom cveća i aplauzom saradnika.
© AP Photo / Markus SchreiberCeremonija odavanja počasti odlazećoj kancelarki Angeli Merkel
Ceremonija odavanja počasti odlazećoj kancelarki Angeli Merkel - Sputnik Srbija, 1920, 27.12.2021
Ceremonija odavanja počasti odlazećoj kancelarki Angeli Merkel

Tenzije oko Ukrajine i bezbednosne garancije za Rusiju

Drugu polovinu 2021. godine obeležile su i tenzije oko Ukrajine i kontinuirani narativ Zapada o navodnoj „ruskoj invaziji“ koja se priprema, sa ciljem da se prikriju aktivnosti NATO i vlade u Kijevu na ruskim granicama. Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin poručio je da je Moskva jasno stavila do znanja da je širenje NATO-a na istok neprihvatljivo i da je Rusija je spremna da razgovara o sistemu bezbednosnih garancija sa Zapadom na platformi OEBS-a, ali i da odgovori vojno na ugrožavanje bezbednosti zemlje.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala