- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

U Rusiji proizveden test koji otkriva kome je potrebna revakcinacija

© Sputnik / Lola Đorđević Vakcinacija
 Vakcinacija  - Sputnik Srbija, 1920, 01.01.2022
Pratite nas
U Naučno-istraživačkom institutu epidemiologije i mikrobiologije „Paster“ Rospotrebnadzora su proizveli test kojim se otkriva da li je nekome potrebna revakcinacija protiv virusa korona, piše „Gazeta.Ru“.
„KoronaDerm PS“ je predviđen za masovna testiranja stanovništva kako bi se otkrio imunitet T-ćelija na virus korona.
Kako bi se sprovelo testiranje potrebno je da se ubrizga antigen ispod kože, slično Mantuovoj reakciji, kada se deci ubrizgava tuberkulin - lek koji sadrži neutralizovane bakterije patogena.
U sastav „KoronaDerm PS“ je uključen antigen koji je specijalno pripremljen za testiranje imuniteta ćelija na SARS-Kov-2, naveli su tvorci testa.
Pojašnjeno je da vrhunac ćelijskih reakcija nastupa posle 72 sata, a rezultat se ocenjuje prema prečniku ispupčenja koje se formira. Pozitivan test pokazuje da osoba ima ćelijski imunitet, a negativan test znači da ne postoji ćelijski imunitet na virus i da je potrebna revakcinacija.

„Testiranje bi trebalo da postane rutinska procedura. Medicinskim radnicima je potrebno dati instrumente pomoću kojih će moći da zaključe da li je potrebna vakcinacija ili revakcinacija“, rekao je akademik, i direktor Instituta „Paster“ Aper Totoljan.

Stručnjaci smatraju da će test koji se ubrizgava u kožu biti efikasniji od analize antitela. Test je prošao pretklinička ispitivanja i predat je za registraciju Ministarstvu zdravlja Rusije.
Ranije je direktorka Rospotrebnadzora Ana Popova saopštila da je Rusija lider u broju testova na virus korona.
Zdravstveni radnik daje vakcinu pacijentu - Sputnik Srbija, 1920, 27.12.2021
SVET
Prva osoba na svetu primila četvrtu dozu vakcine protiv korona virusa
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala