Sputnjik u jednom od pet najboljih svetskih restorana - legendarnom beogradskom mestu /video, foto/

© Sputnik / Lola ĐorđevićTri šešira u Skradarliji
Tri šešira u Skradarliji - Sputnik Srbija, 1920, 01.01.2022
Pratite nas
Najpopularniji sajt posvećen svetskoj kuhinji „Tejst atlas“ objavio je listu 100 najboljih tradicionalnih jela, restorana i kuhinja na svetu za 2021. godinu, a čuveni skadarlijski restoran „Tri šešira“ našao se na petom mestu najboljih tradicionalnih restorana. Ekipa Sputnjika posetila je ovaj biser beogradske boemske četvrti.
„Tejst atlas“ po prvi put je nominovao 100 najboljih tradicionalnih restorana na svetu, kao i 100 najboljih lokalnih restorana. Ove dve liste sadrže najpouzdanije i dugo vremena prepoznatljive restorane na svetu koji služe lokalna jela zasnovana na tradicionalnim receptima koji su usavršavani i dokazivani generacijama.
© Sputnik / Lola ĐorđevićTri šešira u Skradarliji
Tri šešira u Skradarliji - Sputnik Srbija, 1920, 28.12.2021
Tri šešira u Skradarliji
Liste restorana se sastavljaju na osnovu broja godina postojanja, statusa, ocene kritičara hrane i turističkih vodiča, popularnosti serviranih jela i ocena lokalnih posetilaca.

Iznenađeni listom, ne i petim mestom

„Tri šešira“ je ocenjen kao jedan od najautentičnijih restorana u Beogradu koji postoji od 1864. godine, a nalazi se u srcu Skadarlije. Poznat je po dobroj usluzi i kvalitetu, prepoznatljivom ambijentu i tradicionalnoj srpskoj kuhinji, stoji u obrazloženju „Tejst atlasa“.
Milica Petković, pi-ar menadžer „Tri šešira“ kaže za Sputnjik da su veoma ponosni na osvojeno peto mesto u svetu. Za priznanje su saznali tako što ih je „Tejst atlas“ tagovao na njihovom službenom Instagram nalogu, dodaje Petkovićeva i ističe da nisu znali da takvo takmičenje postoji. Bili su iznenađeni postojanjem takve liste, ali ne i petim mestom.
Prema njenim rečima, „Tri šešira“ se razlikuju od ostalih tradicionalnih restorana u Srbiji, pre svega po tradiciji koja traje od 1864. godine, koju je jako teško održati.
© Sputnik / Lola ĐorđevićUnutrašnjost restorana Tri šešira
Unutrašnjost restorana Tri šešira - Sputnik Srbija, 1920, 28.12.2021
Unutrašnjost restorana Tri šešira

Sarma, ajvar, ćevapi, „karađorđeva šnicla“...

Od jela koja „Tejst atlas“ preporučuju u „Tri šešira“, na spisku se našla „karađorđeva šnicla“, pljeskavica, sarma, ajvar, prebranac i ćevapi. Prema Petkovićevoj, interesantno je da su se na spisku našla jela koja prave svi na prostorima bivše Jugoslavije.
© Sputnik / Lola ĐorđevićDve porcije ćevapa
Dve porcije ćevapa - Sputnik Srbija, 1920, 28.12.2021
Dve porcije ćevapa
„Imamo dve vrste, pileću i svinjsku „karađorđevu šniclu“, a ćevape pravimo od čiste junetine i mislim da su zaista najbolji. Domaći ajvar i turšija se prave u restoranu, imamo našu poslastičarnicu koja pravi naše kolače i peciva. Sve nam je domaće i naizmenično se peče, u zavisnosti od rezervacija“.

Ni vegani neće biti gladni

Prema njenim rečima, između stranih i domaćih gostiju skoro da i nema razlike. Domaći gosti uglavnom znaju šta će poručiti, dok se stranci konsultuju sa konobarima.
© Sputnik / Lola ĐorđevićTri šešira u Skradarliji
Tri šešira u Skradarliji - Sputnik Srbija, 1920, 28.12.2021
Tri šešira u Skradarliji
Kad je reč o veganima, Petkovićeva dodaje da se veoma posvećuju gostima tako da i za proslavu Nove godine imaju meni sa svinjetinom, meni bez svinjetine i vegetarijanski meni.
Veganima bi preporučila sa menija „Tri šešira“ pasulj prebranac, razne salate i pite, a za vegetarijance na meniju imamo i tri, četiri vrste riba.
© Sputnik / Lola ĐorđevićVino
Vino - Sputnik Srbija, 1920, 28.12.2021
Vino

Srpska tradicionalna muzika za vesele goste

U „Tri šešira“ je angažovano sedam orkestara zato što restoran ima između 270 i 300 mesta i sastavljen je od više malih sala.
„Svi, naravno, traže muziku, dolaze kod nas veseli i žele da budu još veseliji, tako da imamo više orkestara i uvek je u svakoj sali zastupljena srpska tradicionalna muzika, naši tamburaši“.
© Sputnik / Lola ĐorđevićTri šešira u Skradarliji
Tri šešira u Skradarliji - Sputnik Srbija, 1920, 28.12.2021
Tri šešira u Skradarliji
Na listi „Tejst atlasa“ ispred „Tri šešira“ našli su se „Kafe de Takuba“ iz Meksiko Sitija, „Komanders palas“ iz Nju Orleansa, „Da Enco ol 29“ iz Rima, i kao najbolji „Kafe Imperijal“ u Pragu.
Kafana Tri šešira u Skadarliji - Sputnik Srbija, 1920, 10.03.2018
Da li će Srbija preživeti smrt kafana
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala