- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Severnokorejski vođa u govoru izneo glavne državne zadatke u Novoj godini

Pratite nas
Severnokorejski vođa Kim Džong Un obeležio je 10. godina na vlasti, govorom u kojem se više fokusirao na fabrike traktora i školske uniforme nego nuklearno oružje ili SAD, navedeno je u izveštajima državnih medija.
Glavni ciljevi Severne Koreje u 2022. su ubrzanje ekonomskog razvoja i poboljšanje života ljudi koji su suočeni sa „velikom borbom na život i smrt“, rekao je Kim u govoru u petak na kraju Četvrte plenarne sednice, osmog zasedanja Centralnog komiteta Radničke partije , koja je počela u ponedeljak.
Zasedanje se poklopilo sa 10-godišnjicom Kimovog efektivnog vođstva zemlje, nakon smrti njegovog oca Kim Džong Ila decembra 2011.
Kim je iskoristio prethodne govore oko Nove godine da objavi važne političke najave, uključujući pokretanje značajnih diplomatskih angažmana sa Seulom i Vašingtonom, a sažeci obraćanja, objavljeni u severnokorejskim državnim medijima, ne pominju posebno SAD, osim u usputnom osvrtu na neodređene rasprave o međukorejskim odnosima i „spoljnim poslovima“.
U fokusu na domaće teme u svom obraćanju Kim je naglasio ekonomske probleme sa kojima se zemlja suočava , gde je zbog pandemije Severna Koreja postala još više samoizolovana, a međunarodne humanitarne organizacije su zbog toga upozorile na moguću nestašicu hrane i humanitarnu krizu, preneo je Tanjug.

„Glavni zadatak pred našom strankom i narodom sledeće godine je da obezbedimo sprovođenje petogodišnjeg plana i dovedemo do značajne promene u razvoju države i životnom standardu ljudi“, rekao je Kim.

On je većinu svog govora posvetio detaljima o domaćim pitanjima, od ambicioznog plana za ruralni razvoj do ishrane ljudi, školskih uniformi, fabrike traktora i potrebe da se suzbiju „nesocijalističke prakse“, navodi Rojters.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala