Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Razgovor sa Deda Mrazom - jedna želja se kod dece ne menja bez obzira na protok vremena

CC0 / Pixabay/Vladvictoria / Deda Mraz
Deda Mraz - Sputnik Srbija, 1920, 01.01.2022
Pratite nas
Današnja deca, čak i ona manja, žele da za Novu godinu dobiju tehničke stvari, a ne slikovnice ili knjige, ali u principu svako od njih ima želju koja je vezana za porodicu, kaže za naš portal Deda Mraz iz Agencije za Deda Mrazove.
Deceniju i duže kako se bave ovim poslom obučeni u crvena odela sa bradom svedoci su kako se želje i zahtevi dece menjaju svake godine, ali ipak kažu da je to najlepši posao na svetu iako nije lak.
„Deca nam pišu o svojim željama ili i problemima i mole da ih rešimo! Nekada su ta pisma i susreti izuzetno emotivni i za nas, pa mnogo puta se suzdržavamo da dece ne vide suze u našim očima. A deca ko deca: „ Deda Mraze, želim da tata bude kući više, mama da ne radi, da se ne svađaju, da baka i deka dođu da me rta ne vuče za kosu, da me sestra ne prati u stopu ... Deda Mraze želim da stalno budem sa mamom, tatom i batom…samo su neke od želja s kojima nam se deca obično,“ priča beogradski Deda Mraz.
U ovo doba godine posla ima puno ali, kako tvrdi, Deda Mraz radi teško cele godine, jer mu se deca obraćaju cele godine. Ono što se malo izmenilo jeste način komunikacije pa se čarolija susreta sa Deda Mrazom prenela i na IT tehnologiju.

Vreme i deca se menjaju ali jedna želja nikada

„Deca mogu sa nama danas da uz nadzor roditelja pričaju Viberom li da specijalno za njih snimimo novogodišnju poruku. Nekada su nam deca sedela na kolenima i ta bliskost ne može da se zameni, ali današnjica je takva. Najbitnije je da čarolija nije nestala,“ priča najpoznatiji Deda na svetu.
Današnja deca su mnogo zrelija i većina njih znaju, iako se lepo provode, da mi nismo stiglo sa Severnog pola i da nas ne čekaju irvasi ispred.
„To važi za decu koja su već u uzrastu oko pet godina. Ona mlađa nas ipak gledaju kao da smo čarobnjaci širom otvorenih očiju, očekuju da im ispunimo želje. Tu je ta ljudska nevinost, čija se granica sve više iz godine uz godinu spušta,“ priča Deda Mraz, odbijajući da u javnost izađe sa pravim imenom jer, kako kaže, „kakav bi Deda Mraz bio ako bi verovao da nema čarolije“.

Dečija iskrenost nema cenu

Deca, kao deca, kaže on, lepo razvijaju maštu a na nama je da ih podržimo u svakoj njihovoj ostvarivoj dečjoj želji koja je lepa, slatka, kreativna.
„Uvek nas dirnu humanitarna dešavanja, na ista se uvek , ali uvek odazivamo ali ih nekada jako emotivno doživljavamo. Ove godine do danas smo imali tri takva dešavanja. Nasmeje nas dečja iskrenost u pričama iz porodice....kada tata dolazi kući, kako mama ne kuva...jedan dečak nam se pohvalio kako njegova mama stalno kuva kafu.....slatko, simpatično,“ priča naš sagovornik.
Prilikom uručivanja poklona deca nam daju pisma koja su napisala uz pomoć roditelja ili u formi slikovnice koju su sami napravili.
„To su slike sa željama, slike sa Deda Mrazom i portreti porodice....odlučili smo da jednom prilikom napravimo izložbu tih pisama jer ih sve čuvamo,“ dodaje on.

Onlajn Deda Mraz

Uloga Deda Mraza prilagođava se vremenima pa tako njihove predstave za decu nisu samo ograničene kao nekada na „ho-ho-ho i paketić“ već su i edukativnog karaktera.
„Kroz predstave ih učimo o zdravoj ishrani, lepom ponašanju, odgovornosti… Verujete mi da nam se kasnije roditelji javljaju i kažu da se deca više ne bune što moraju da jedu, recimo, spanać, ili da srede svoje igrače jer „im je tako reko Deda Mraz" da treba. I to nas uveseli. Dakle nema deteta koje neće nešto da posluša ako mu se na lep način pristupi ili na način koje ono shvata i prihvata,“ kaže naš Deda Mraz.
I za kraj poruka i za decu ali i za nas starije koji još uvek verujemo u čaroliju: Ostanite pozitivni u glavi, i u stilu pandemije koja nas je zahvatila - negativni na testiranjima.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala