- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Poljuljano poverenje: Iz Nemačke priznaju da je nemoguće osloniti se na Ameriku

© AP Photo / Susan WalshBela kuća
Bela kuća - Sputnik Srbija, 1920, 01.01.2022
Pratite nas
Tokom protekle godine u svetu je poljuljano poverenje u Ameriku i sada Evropa treba da se pokaže u kriznim situacijama, piše nemački list „FAZ“.
Autor članka, komentator Klaus Diter Frankenberg podseća na dva za Ameriku ključna događaja u 2021. godini: juriš na Kapitol pristalica Donalda Trampa i povlačenje trupa zemalja NATO-a iz Avganistana. Prvi događaj je izazvao u svetu sumnju u sposobnost Bele kuće da zaustavi političku polarizaciju u zemlji, konstatuje stručnjak, a drugi je potkopao autoritet SAD na spoljnopolitičkoj areni.
„Mnogi Amerikanci žele da njihova Vlada rešava probleme na licu mesta, a ne u udaljenim delovima sveta“, piše on, ističući da takav zahtev imaju i republikanci i demokrate.
Kako dodaje, u svetu nisu iščezle sumnje u pouzdanost SAD, uprkos dolasku na vlast Džoa Bajdena i njegovih uveravanja u lojalnost prema saveznicima. Posebno su ranjivi oni čija bezbednost zavisi od Amerike, tvrdi nemački ekspert.
„Opšta geopolitička i politička situacija u oblasti bezbednosti je takva da Amerika koja je u potpunosti okupirana sobom i šalje taj signal (Amerika iznad svega) je poslednje što treba Zapadu“, rezimira stručnjak.
On je ukazao na sve veće rivalstvo između SAD, Rusije i Kine, optužujući Moskvu i Peking za ratobornost. Kako dodaje, Evropa ne želi konfrontaciju sa Rusijom, niti želi da bude uništena u sukobu SAD sa Kinom, ali je njena slabost u tome što je nesposobna da deluje samostalno, smatra Frankenberg.
Zato bi, prema njegovom mišljenju, Evropa trebalo da se ujedini oko Nemačke i da se ne obraća Americi za pomoć čim se pojavi prva pretnja.
Posetiteli v zdanii Reйhstaga v Berline, Germaniя. Arhivnoe foto - Sputnik Srbija, 1920, 29.12.2021
RUSIJA
Može li Nemačka okrenuti leđa Zapadu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala