- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

London i Vašington na mukama: Ruski tenk „Armata“ promenio pravila igre

© Sputnik / Mihail Voskresenskiй / Uđi u bazu fotografijaTenk T-14 "Armata" i borbeno pešadijsko vozilo "Armata" sa modulom "Kinžal" na probi Parade pobede u Moskvi
Tenk T-14 Armata i borbeno pešadijsko vozilo Armata sa modulom Kinžal na probi Parade pobede u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 01.01.2022
Pratite nas
Kada se 2015. godine na sceni pojavio ruski tenk „Armata“ postalo je očigledno da Velika Britanija i Amerika nemaju tehniku odgovarajućeg nivoa, piše „Nešenel interest“.
Vojni ekspert Vil Flenigan ukazuje da naoružanje NATO čine samohodna oklopna vozila koja, izuzev Iraka, nisu imali primenu na bojnom polju. Pre svega, to se odnosi na američka vozila M1 A2 „Abrams“ i britanska „Čelindžer 2“ koja su bila najnovija reč tehnike 90-tih godina.
Ta vozila sada postaju zastarela posebno u poređenju sa „Armatom“.
Ona su do sada dolazila u dodir samo sa starim sovjetskim tenkovima T-72 u Iraku kada su pokazala visoku efikasnost, ali su u borbi sa pobunjenicima ispoljila i mane posebno kada se radi o savremenim protivtenkovskim sistemima i eksplozivnim napravama ručne proizvodnje.
Očigledno je da je NATO napravio veliku grešku u proceni, konstatuje autor članka.

„Od momenta kada se 2015. pojavio T-14 može se reći da su vojni stratezi NATO, kao i američko i britansko rukovodstvo, ignorisali činjenicu da su tenkovi i dalje veoma važni“, rekao je Flenigan uz podsećanje da je Alijansa posle raspada SSSR povukla iz Evrope veliki deo tenkova, a da je kasnije, 2010. godine britanska vlada smanjila broj narudžbina tenkova „Čelindžer 2“ za 40 odsto.

Tek kasnije je u Britaniji počela modernizacija ovih tenkova a Amerika je predložila program za unapređenje tenkova „Abrams“. „Armata“ je, prema mišljenju Flenigena, prvi novi tenk sa izmenjenom konstrukcijom od vremena Hladnog rata.
Autor ističe da ruski tenk ima manevarske ali borbene sposobnosti.
Tenk je opremljen najnovijim kompleksom aktivne zaštite „Afganit“ za obaranje neprijateljskih raketa i granata, dok ni američki ni britanski tenk obično ne koriste nikakve sisteme zaštite.
Drugi problem britanskih i američkih tenkova je vatrena moć.
Osnovni tenk T-14 je razvijen u Uralskom konstruktorskom birou za transportnu mašinogradnju. Projektovanje tenka je počelo početkom 2010. godine, prvi prototip je napravljen 2013. godine. Po prvi put su oklopna vozila tipa „Armata“ predstavljena javnosti 2015. godine na Paradi pobede 9. maja. Nekoliko tenkova T-14 „Armata“ i BPM T-15 paradiralo je Crvenim trgom u Moskvi.
Tenk T-14 „Armata“ na Crvenom trgu u Moskvi, na paradi povodom Dana pobede nad fašizmom - Sputnik Srbija, 1920, 28.08.2021
RUSIJA
Ruski tenkovi bez konkurencije u svetu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala