- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Miličine suze, Jovanin ponos i Novakovo vaspitanje – za himnu Srbije /video/

© Sputnik / Lola Đorđević Zastava Srbije
Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 01.01.2022
Pratite nas
Himna. Da li bila školska himna Svetom Savi, da li bila himna omiljenog kluba, da li bila himna ma i lokalne mesne zajednice – himna je himna i sami njeni taktovi, u onima koji za to imaju osećaj, ježi kožu i donosi ponos u grudi neopisiv rečima. Kako je tek sportistima...
Novak Đoković je održao lekciju svima uoči odlaska na Olimpijske igre u Tokio – na konferenciji za medije je rečeno da svi ostanu mirni i da sačekaju da himna „prođe“, ali najbolji teniser sveta to nije dopustio.
Nije uspeo Novak da uradi ono što je obećao, ali je himna „Bože pravde“ imala prelep nastup u momentu kada je Milica Mandić ponovo osvojila zlatnu medalju.
Suze, neverica, eksplozija emocija, vulkan osećanja – sve je stalo u nekoliko minuta.
Nekoliko dana kasnije – repriza, ovoga puta zahvaljujući Jovani Preković.
A kako drugačije – „Bože pravde“ je zatvorilo Olimpijske igre, zbog zlatnih vaterpolista Srbije koji su uradili ono što nije niko, odbranili su najsjajnije odličje i potvrdili da su jedan od najboljih sportskih timova ikada.
Nažalost, na Olimpijskim igrama nije bilo košarkaša Srbije, verovatno bi ishod bio drugačiji da se u timu našao Nikola Jokić, momak koji se zbog odbijanja poziva našao na velikom udaru javnosti.
Ali, koliko mu himna Srbije znači, najbolji košarkaš planete je dokazao u Majamiju.
Za razliku od košarkaša, na Olimpijskim igrama su učestvovale košarkašice Srbije, ali su i pre toga imale veličanstven doček na legendarnom balkonu u Beogradu, pošto su postale šampionke Evrope u Španiji, gde je čak i „naša“ Amerikanka Ivon Anderson sa mnogo emocija otpevala „Bože pravde“.
A na balkonu je otpevan i „Vidovdan“.
Godinu je obeležio i urnebesan momenat u kom je „žrtva“ bila upravo srpska himna, a sve zahvaljujući organizatorima odbojkaškog Evropskog prvenstva u Poljskoj, koji su reprezentaciji Slovenije namenili – srpsku himnu koja je ni kriva ni dužna ponela salvu zvižduka.
U 2021. godini nije bilo moguće čuti rusku himnu zbog famozne zabrane ruskih simbola na velikim takmičenjima, ali je zato svet morao da učestvuje u slavlju ruskih sportista uz Prvi koncert za klavir Petra Iljiča Čajkovskog.
To je bio slučaj i u Hrvatskoj, gde su fudbaleri Rusije igrali protiv tamošnjih domaćina u baražu za Svetsko prvenstvo.
U 2022. godini nadamo se novim pojavljivanjima srpske i povratku ruske himne, za nove uspehe, nova slavlja i nove emocije!
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala