Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vučić otkriva ko vrši pritisak na Srbiju, a nije Vašington

© Sputnik / Lola ĐorđevićAleksandar Vučić
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 31.12.2021
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u intervjuu za praznično izdanje "Novosti" govoreći o najaktuelnijim ekonomsko političkim temama i poziciji Srbije, kaže da njega najviše uznemiravaju situacija u regionu i pritisci spolja, a kada je reč o ekonomiji da je potpuno miran, srećan i zadovoljan.
Na konstataciju da ga godinama optužuju da se sprema da prizna tzv. Kosovo, kategorično je odgovorio:
"Ne! Kratko i jasno".
Na pitanje da li misli da je administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena glavni generator pritisaka, i na njega lično i na državu, Vučić je rekao da ne misli da je Vašington taj koji prevashodno stoji iza pritisaka.
Pre su to, kako je naveo, neki krugovi u Evropi "koji su dugo bili u opoziciji, a sada se dočepali vlasti".
Na pitanje da li misli na "zelene", odgovorio je da ne želi da generalizuje i da govori a priori.
"Evropska narodna partija (EPP), kojoj pripadam, bukvalno je razorena, što mislim da je loše za Evropu. Najzapadniji od lidera EPP u ovom trenutku, a koji je na vlasti, jeste Janez Janša. Sebastijana Kurca su sklonili, odlaskom Angele Merkel, Nemačka kao uporište evropskih narodnjaka, ali i izvor stabilnosti, više to nije", naveo je on.
Kako je dodao, od Španije, Francuske, Italije, svuda su neke druge političke snage.
"Taj konzervativni, racionalni deo više nije dominantan u Evropi, kao što je bio pre šest-sedam godina. A svi oni lažno levičarski i liberalni blokovi - pošto su oni sve samo ne liberalni - imaju pravo da kažu i urade šta hoće i da još sve to uviju u oblandu nečeg lepog i dobrog, pa makar to bila i najgora rešenja", naveo je Vučić
Kada je reč o kandidatu za novog ambasadora SAD u Srbiji Kristofera Hila, Vučić je, na pitanje da li strahuje da Hil dolazi da završi ono što je započeo devedesetih, da zaokruži nezavisnost tzv. Kosova, rekao da nema nikakav strah od ponašanja drugih, već od onog "kako ćemo mi da se ponašamo i zbog odluka koje bi u budućosti trebalo da donesemo".
"Uvek treba da strahujete od sopstvene slabosti, a ne od snage nekog drugog", poručio je Vučić.
Upitan kako je shvatio "paklenu agendu Hila", sadržanu u tri ključne poruke: Srbija da prizna tzv. Kosovo, RS da ostane entitet i oko neke vrste supverzije SAD nad izborima u aprilu, Vučić je rekao da kada je reč o izborima, neretko se osmehne kada čuje da neke zemlje govore o mešanju drugih u njihove izborne procese.
"Najviše me brine situacija u BiH i sve što može - naravno ne samostalnim delovanjem, već uz podršku onih koji su stvorili tzv. državu Kosovo, da se desi na teritoriji KiM. Kada je reč o našoj ekonomiji, siguran sam da ćemo da grabimo napred, da držimo dobro stanje naših javnih finansija, da ljudi osećaju u svom džepu boljitak", poručio je Vučić.
Na pitanje koliko ekonomske planove mogu da poremete izazovi koji slede, upravo oko KiM, RS i energetske krize, Vučić je istakao da je prvi izazov koji nas čeka u narednoj godini očuvanje mira i stabilnosti u regionu, bez kojeg, kako je naglasio, ne možemo da zadržimo postignute ekonomske rezultate i napredujemo.
"Drugi je energetika. Preživećemo mi zimu bez problema, ali moramo da odlučimo šta ćemo da radimo u budućnosti, i to na racionalnim osnovama. Treća stvar je da moramo da počnemo da vodimo računa o hrani i vodi, to je novi izazov kojim ćemo kao država morati ozbiljno da se bavimo, jer će u budućnosti očigledno hrana biti izvor moći. Četvrti izazov je očuvanja našeg zdravstvenog sistema i hoćemo li moći da unaprađujemo zdravlje ljudi", naveo je Vučić.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala