- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Upozorenje za Srbiju iz SZO: Spremite se za novi talas

© Tanjug / ZORAN ZESTICKovid VMC Karaburma
Kovid VMC Karaburma - Sputnik Srbija, 1920, 31.12.2021
Pratite nas
Direktor Kancelarije SZO u Srbiji Fabio Skano izjavio je da bi naša zemlja trebalo da se pripremi za potencijalno novi talas zaražavanja koronavirusom.
U njemu bi dominantan bio omikron soj.
"Bez obzira na opadajući trend zaraženih u poslednjih 10 nedelja, Srbija ne bi trebalo da se opušta, već da se pripremi za potencijalno novi talas, koji već vidimo u drugim zemljama", poručuje Skano.
On je u izjavi za praznični broj "Blica" naglasio da je u osam od deset zemalja prijavljeno najviše inficiranih u Evropi, iako se to, kako ističe, nije mnogo odrazilo na broj smrtnih slučajeva.
Direktor Kancelarije SZO u Srbiji kaže da se očekuje da će omikron soj postati dominantan u Evropi i našem regionu i da može dovesti do pucanja zdravstvenih sistema.
"Još uvek ne znamo da li omikron prouzrokuje teže oblike bolesti od delta soja, ali ono što znamo je da bi sam broj novih infekcija tim sojem mogao da dovede do većeg broja hospitalizovanih i time naruši funkcionisanje zdravstvenih sistema, kao i usluga od velike važnosti. Nažalost, već su zabeleženi slučajevi hospitalizacije i smrtnosti", navodi Skano. On ističe da omikron soj može da zaobiđe prethodno stečeni imunitet kod ljudi, te da njim mogu da se zaraze oni koji su preležali kovid 19, nevakcinisani, kao i oni kod kojih je prošlo dosta vremena od vakcinacije. Kako navodi, osobe koje su preležale kovid 19 imaju tri do pet puta veću šansu da se zaraze omikron sojem nego što je to slučaj sa delta sojem.
"Pozitivno je to što je nakon vakcinacije, zaštita od težih oblika bolesti, hospitalizacije i smrtnosti i dalje velika, naročito nakon buster doze. Međutim, još uvek ne znamo koliko ta zaštita traje", poručuje Skano.
On kaže da se virus, kao i do sada, najviše prenosi među odraslima u dvadesetim i tridesetim godinama, šireći se u velikim gradovima, posebno prilikom masovnih okupljanja.
Skano poziva na vakcinaciju i naglašava da je dokazano da je ona do sada u periodu od decembra 2020. do novembra 2021. spasla 470.000 osoba starijih od 60 godina u 33 evropske zemlje.
Pored toga, Skano preporučuje da se poštuju sve epidemiološke mere kako bi se sprečilo dalje širenje infekcije, kao i da države pripreme svoje zdravstvene sisteme za povećan broj pacijenata.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala