- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruska ambasada u Srbiji oglasila se o potezu Prištine

© REUTERS / DAVID W CERNYRuska zastava na automobili ispred Ministarstva spoljnih poslova Češke u Pragu
Ruska zastava na automobili ispred Ministarstva spoljnih poslova Češke u Pragu - Sputnik Srbija, 1920, 31.12.2021
Pratite nas
Proglašenje ruskog zvaničnika u Unmiku za personu non grata od strane vlasti u Prištini predstavlja provokaciju, saopštila je ambasada Rusije u Srbiji.
Kako se navodi, 31. decembra „takozvane 'vlasti' Kosova zvanično su objavile da 'proglašavaju za personu non grata' službenika Misije privremene uprave UN-a na Kosovu (Unmik), koji je državljanin Rusije, zbog navodne aktivnosti koja je nespojiva sa diplomatskim statusom“.

„Smatramo ovu 'odluku' Prištine još jednom antiruskom i anti-UN provokacijom koja je preduzeta kako bi se pridobila naklonost zapadnih mentora. Polazimo od toga da u skladu sa međunarodnim pravom i rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN, koja je ključna za rešenje kosovskog pitanja, ona nema nikakve pravne posledice“, navodi ruska ambasada.

Ruske diplomate računaju na to da će Unmik oštro i nedvosmisleno osuditi ispad vlasti kosovskih Albanaca. Takođe, pozvali su administraciju UN u regionu da u potpunosti osigura bezbednost njenih ruskih službenika.
Ranije je ministarka spoljnih poslova privremenih institucija u Prištini, Donika Gervala Švarc proglasila ruskog zvaničnika u Unmiku za personu non grata.
Gervala Švarc ocenila je u svojoj objavi na Tviteru da Priština stoji uz svoje saveznike u delovanju protiv "zlonamernih akcija koje ugrožavaju nacionalnu bezbednost i ustavni poredak tzv. Kosova".
Priština - Sputnik Srbija, 1920, 31.12.2021
SRBIJA
Ruskog zvaničnika u Unmiku Priština proglasila personom non grata
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala