Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Pismo čitateljke iz Kanade

CC0 / Pixabay / Toronto
Toronto - Sputnik Srbija, 1920, 31.12.2021
Pratite nas
Povodom referenduma radi potvrđivanja Akta o promeni Ustava Republike Srbije koji je raspisan za 16. januar 2022.godine, Srbi iz Toronta koji su se prijavili za glasanje obavešteni su od strane konzulata da neće moći da glasaju.
To je saopštila i naša ambasada u Otavi kojoj se takođe prijavio nedovoljan broj Srba iz provincija: Alberta, Kvebek, Britiš Kolumbija, Nova Skošija, Jukon…
Iako je Toronto, pored Beča i Čikaga, jedna od tri "prestonice" srpske dijaspore, ponovo i ovog puta, neće imati biračko mesto za glasanje.
Za upis u birački spisak u Torontu, nezvanično saznajemo, prijavilo se samo 28 naših građana, dok je za otvaranje glasačkog mesta potrebno ispuniti Zakonski minimum od najmanje 100 glasača. Ironije radi, ovde živi jedna od najvećih srpskih zajednica na tlu Kanade, čak trećina od ukupnog broja srpskih doseljenika. Prema statističkim podacima Srba u Torontu i okolini ima između 60 i 100 hiljada.
Naši građani koji žive u Kanadi mogli su da se prijave za glasanje najkasnije do 24.12.2021 u 18:00 po lokalnom vremenu. Trebali su da popune formular (zahtev za upis u birački spisak podataka da će birač glasati u inostranstvu) i pošalju skenirani dokument (važeću ličnu kartu ili pasoš) na e-mejl adresu konzulata ili ambasade.
Nameću se pitanja da li je neophodno da se glasačka procedura dodatno komplikuje navedenom papirologijom, da li je svaki glas važan, pa tako i glas 28 građana Toronta? Da li su zaposleni u konzulatima baš toliko zauzeti da ne mogu omogućiti glasanje bilo kom broju prijavljenih glasača i da li se Zakonski minimum od najmanje 100 hitno treba izmeniti? Koji Zakon to propisuje? Zašto je autoru ovog teksta, jednoj od 28 građana koja se prijavila konzulatu u Torontu sa željom da glasa na referendumu – to uskraćeno?
A kao najbolnije pitanje od svih: gde su "nestali" tih 60 do 100 hiljada Srba koji žive u Torontu i umeju u raznim prilikama Otadžbinu samo da kritikuju? "Čujte Srbi! Čuvajte se sebe" rekao je Arčibald Rajs, ali su njegovu knjigu, Srbi u tuđini odavno zaboravili ili je nikada nisu ni pročitali.
Brojne ugledne ličnosti (profesori, novinari, arhitekte, advokati, pisci…) iz matice su apelovali:
"Ustavnim promenama ne pristupa se u uslovima okupacije Kosova i Metohije, kao ni u uslovima nestabilnosti koja je ophrvala Srbiju. Pred nama je još jedan izazov, nova bitka. Borba za Srbiju, za ustav, pravdu, red i poredak. Ustav RS danas je jedini garant stabilnosti i celovitosti države…"
Kako mi je uskraćena mogućnost da glasam 16. januar 2022. jer je nedostajalo da se prijavi "još samo 72 Srbina" – na ovaj način delimično ispunjavam svoju građansku dužnost i u mislima zaokružujem "NE".
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala