- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Ne dajmo ih zaboravu – legende koje su otišle u legendu

CC0 / Unsplash / In memoriam sveća
In memoriam sveća - Sputnik Srbija, 1920, 31.12.2021
Pratite nas
Teška, dramatična, tužna i jednostavno godina kakva ne bismo želeli da se ponovi – mnogo gubitaka, smrti, tragedija i mnogo imena koja ne smemo da zaboravimo zbog svega što su za života uspela da urade za srpski i regionalni sport.
U januaru je domaću javnost šokirala vest da je preminuo Borivoje Bora Cenić, košarkaški stručnjak koji je proveo pola života, 45 godina kao trener i čija baština je bogata kao uopšte i srpska košarka.
Ostaće upamćeno da je veliki deo svog rada podredio individualnoj tehnici, to su kasnije preuzeli i njegovi naslednici, pa danas imamo čitavu plejadu srpskih košarkaša koji na briljantne načine širom sveta dele lekcije iz košarke, zahvaljujući školi koju su prošli, a čiji je Bora Cenić važan, ako ne i ključni faktor.
Košarka je u januaru ostala i bez Mihajla Vukovića, košarkaša i trenera koji je Jedinstvo iz Tuzle, u čijem sastavu je bila legendarna Razija Mujanović, doveo to trofeja u Evroligi 1989. godine.
Sa velikim žaljenjem domaća javnost je prihvatila vest o smrti Daniala Jahića, srpskog skakača udalj koji je držao nacionalni rekord u dvorani dve decenije, a 2000. godine je učestvovao na Olimpijskim igrama.
Danial je preminuo u manastiru Ćelije kod Valjeva, sahranjen je na manastirskom groblju u Leliću, rodnom selu svetog Vladike Nikolaja Velimirovića.
Pravi šok je izazvala vest da je u martu, od posledica komplikacija prouzrokovanih virusom korona preminuo Milenko Savović, apsolutna legenda srpske košarke, čovek predivnog duha, oštrog uma i pravovremenog zapažanja.
Teško je bilo tih dana podsećati se njegovih misli upućivanih putem društvenih mreža, ali će one makar tu ostati, da nas sećaju na čoveka kome nikada neće biti moguće pronaći zamenu – ni u kojoj sferi.
Mart mesec je odneo živote Petra Fajfrića, nekadašnjeg rukometaša Jugoslavije, osvajača zlatne olimpijske medalje 1972. godine u Minhenu, legendarnog hokejaša Aleksandra Anđelića i jugoslovenskog košarkaškog trenera Miodraga Baletića, a u maju su preminuli odbojkaš Miodrag Gvozdenović i jedan od najboljih fudbalskih trenera nove generacije Milan Kosanović.
Jun je Srbiju ostavio bez dve zlatne dame, preminule su Desanka Perović-Pešut, osvajačica zlatne svetske medalje 1970. godine u kategoriji pucanja na 50 metara, te Vera Nikolić, jedna od najvećih jugoslovenskih atletičarki svih vremena koja je sa 18 godina postavila svetski rekord u trčanju na 800 metara.
Početak leta je obeležila iznenadna smrt fudbalskog barda Milana Živadinovića, čoveka sa hiljadu anegdota i priča, čoveka ekstremne harizme i još većeg fudbalskog znanja, čoveka koji je postao sinonim za fudbal u Srbiji.
Ali i za mnoge druge društvene pojave...
Sinonim za svoj sport bio je i Nenad Stekić, svojevremeno rekorder u skoku udalj i čovek koji je proslavio jugoslovensku i srpsku atletiku.
„Počivaj u miru dragi prijatelju, ispisao si zlatne stranice našeg sporta i za nas si uvek bio i ostaćeš besmrtan“, naveo je predsednik Atletskog saveza Srbije Veselin Jevrosimović.
Šokantna je bila vest iz avgusta da je bivši fudbaler Goran Obradović preminuo od suicida, a tek vest iz septembra da je ovdašnji svet napustio Dušan Duda Ivković, jedan od najvećih košarkaških trenera svih vremena.
Dudina smrt je označila kraj velike ere srpske i jugoslovenske košarke, Duda se pridružio svojim kolegama i velikanima poput Ranka Žeravice, profesora Aleksandra Nikolića u nebeskom stručnom štabu.
Svaka reč o Dudi je suvišna, o njemu govore činjenice da je stekao status legende u tri pravoslavne države – Srbiji, Rusiji i Grčkoj, a o vremenu provedenom u Moskvi i druženju sa Ivkovićem i njegovom porodicom iz ličnog ugla govorila je Ljubinka Milinčić.
Putem „nebeske udice“ krenuo je, nažalost i Boban Petrović, svojevremeno smatran jednim od najtalentovanijih košarkaša sveta, a u oktobru je preminuo i njegov stariji kolega, Dragutin Miško Čermak.
Oktobar je odneo i život legendarnog golmana Dragana Pantelića, ali i Raše Đelmaša, nekadašnjeg reli vozača, daleko poznatijeg po muzičkoj karijeri bubnjara u kultnom sastavu Ju grupa.
Legende dva, uslovno rečeno, „mala“ sporta napustile su nas u novembru, hokejaški genije Rašid Šemšedinović i šahovska kraljica Katarina Blagojević, a decembar je obeležen preranim odlascima košarkaša Stevana Jelovca i legendarnog fudbalera Momčila Moce Vukotića.
Pamtimo ih, pričajmo o njima, sećajmo se akcija, golova, promašaja, zakucavanja, voleja, poteza, prenosimo reč o legendama na generacije koje dolaze – toliko su nam radosti doneli, na nama je sada da ih ne prepustimo zaboravu.
Večna vam slava i hvala za sve!
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala