Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Lajčak o dijalogu Beograda i Prištine: Ja sam umereni optimista, rešenje se samo odlaže

© Sputnik / Lola ĐorđevićMiroslav Lajčak
Miroslav Lajčak  - Sputnik Srbija, 1920, 31.12.2021
Pratite nas
Specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za Zapadni Balkan Miroslav Lajčak izjavio je da je umereni optimista kada je u pitanju dijalog Beograda i Prištine.
Lajčak je istakao da je to pitanje od strateškog značaja za celi region.
„Imamo Srbe i Albance koji žive u svakoj državi na Balkanu, tako da to pitanje prevazilazi odnose Srbije i Kosova i zato će pozitivno rešavanje tog pitanja imati ogroman uticaj na stabilizaciju celog regiona. Vrlo je teško, osetljiva su pitanja, tu je i politički kalendar koji nam ne ide na ruku. Imali smo izbore na Kosovu, došla je nova vlada koja ima dosta izričite stavove po pitanju dijaloga. Mi jesmo u svakodnevnom kontaktu i rešavamo konkretna pitanja", rekao je Lajčak za Pobjedu.
On je dodao da je to zajednički stav i EU i SAD i drugih partnera i da Rusija poručuje da je razgovor jedini put za rešenje.
"Ne postoji način da se reše ta pitanja van dijaloga i zato ne vidim razlog da se previše gubi vremena jer se samo odlaže rešenje. To nije jednostavno pitanje, ali sam ja umereni optimista", poručio je Lajčak.

Crnoj Gori potrebna proevropska vlada

Govoreći o Crnoj Gori, on je kazao da je vrlo zabrinut jer je u Briselu gotovo potpuno nestala i da ova država treba da dobije proevropsku vladu.
„Nijedna zemlja ne bi trebalo da dozvoli da u procesu integracija potpuno zaustavi reforme, to je stvarno autogol. I da ponovim ono što sam rekao tokom moje poslednje posete Crnoj Gori - jako sam zabrinut zbog toga što je Crna Gora u Briselu gotovo nestala", kazao je Lajčak.
Nekadašnji ministar spoljnih poslova Slovačke i bivši specijalni izaslanik EU smatra da se referendumom Crna Gora vrtela u krug.
„Vratila se pitanjima religije, jezika, etničke pripadnosti. Zašto se to dešava kada je Crna Gora uvek bila primer međunacionalnog sklada, multietnička zemlja, koja nije bila podeljena po tim pitanjima. Kad su ova pitanja u centru pažnje, to samo za posledicu ima nove podele. To su pitanja devedesetih i znamo kako se to završilo. Sada je glavno da ponovo dobijemo proevropsku vladu, koja ima podršku u Skupštini i koja će sve snage skoncentrisati na evropske reforme", poručio je Lajčak, preneo je Tanjug.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala