- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Kusturica: Đoković je u srcu kolonijalnih sila dokazao da je bolji od drugih /video/

© Foto : Youtube/NOVAK KNEŽIĆEmir Kusturica i Novak Đoković
Emir Kusturica i Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 31.12.2021
Pratite nas
Proslavljeni reditelj Emir Kusturica početak jedne od svojih autorskih emisija posvetio je Novaku Đokoviću, najboljem srpskom sportisti, osvrnuvši se na njegov uspeh, poreklo sa Kosova i Metohije, ali i to da li će robot ikada biti bolji od čoveka.
Kusturica osmu epizodu autorske emisije „Moj život“, koja se emituje ekskluzivno na Sputnjiku, počeo na teniskom terenu.
Tema je, naravno, bio Novak Đoković.
„Tenis je sport koji je ni po čemu nije trebalo da pripadne nama, niti je očekivano da jedan Srbin bude toliko dugo prvi i da pobedi na najvećem broju turnira. To samo potvrđuje staru tezu, da u ovoj kulturi postoje viškovi slobode. Nole je posegao za jednim od tih viškova i u srcu aristokratske Engleske, Francuske i svih kolonijalnih sila dokazao da je bolji od drugih“, izjavio je Kusturica.
Slavni režiser, scenarista, muzičar i književnik se osvrnuo i na poreklo porodice Đoković – Kosovo i Metohiju.
„Siguran sam da je on svoju percepciju slobode, za razliku od drugih velikih igrača, stvarao upravo na tom polju na kojem naša kultura vlada i u kojem je sloboda, kako rekoše, najskuplja reč. Pored Kosova. On je upravo sa Kosova. Dakle, čovek koji besprekorno vlada svojim psihofizičkim karakteristikama i potvrđuje tu ideju da smo mi, na neki način, slobodniji od drugih. Njegova pojava na nebu, njegova zvezda koja već dugo sija, nije ništa drugo, nego nasleđe koje vodi duboko u prošlost, u kojoj smo se kretali od nemila do nedraga, i na kraju ipak uspevali u svim domenima – od elektronike, pa evo i do tenisa – da učinimo ono što drugi ne mogu“, objašnjava Kusturica.
Kusturica dodaje da robot nikada neće moći nekog kao što je Novak, a razlog je jasan.
„Mislim da, kad se danas razgovara o artificijelnoj inteligenciji i kad se čovek predaje demonu, kada naučnici tvrde da će robot biti pametniji od čoveka, zaboravlja na jednu stvar – robot neće moći da ima osećanja i zbog toga robot nikada neće moći da pobedi Noleta na teniskom terenu“, podvlači Kusturica.
Osmu epizodu emisije „Moj život“ možete pogledati na našem Jutjub kanalu, a na našem portalu možete pronaći i sve ostale emisije.
Otkrivamo: Šta se dešavalo „iza pozornice“ dok je Rusija spasavala Srbiju
Kusturica u Lisabonu bodri Srbiju! /foto/
Đoković: Žalim samo zbog toga što nisam zaplakao ranije /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala