- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Kim Džong Un dramatično smršao – otkriven razlog /video/

© REUTERS / KCNALider Severne Koreje Kim Džong Un
Lider Severne Koreje Kim Džong Un - Sputnik Srbija, 1920, 31.12.2021
Pratite nas
Na poslednjem sastanku vladajuće Radničke partije Severne Koreje moglo se videti koliko je lider Kim Džong Un dramatično smršao. Komunistički zvaničnici navodno kažu da je na dijeti „zbog svoje zemlje“.
Severnokorejski lider Kim Džong Un je celu nedelju proveo predsedavajući plenarnom sastanku vladajuće Radničke partije. Iako često koristi takve sastanke da objavi važne političke odluke – obično u vezi s nuklearnim programom zemlje ili njenim odnosima sa Južnom Korejom ili Sjedinjenim Državama – ovogodišnji skup, prema vladinim zvaničnicima, imao je prilično nejasan cilj da se „vodi borba naše stranke i naroda ka sledećoj fazi pobede“, prenosi Raša tudej.
Iako Kim nije izdao nijedno javno saopštenje od početka sastanka u ponedeljak, fotografije severnokorejskog lidera privukle su pažnju javnosti zbog njegovog očigledno naglog gubitka težine.
Kim je visok oko 170 centimetara i nekada je, navodno, imao 130 kilograma, prema južnokorejskim procenama. Međutim, od početka ove godine Kim stalno gubi kilograme, a severnokorejski državni mediji u junu su izrazili zabrinutost nacije što lider izgleda tako „mršavo“.
Razorne poplave i problemi sa snabdevanjem zbog pandemije navodno su izazvali nestašicu hrane u Severnoj Koreji, a zatvaranje granice sa Kinom dodatno je pogoršalo problem. Čini se da je vlada priznala ovaj problem, navodeći da Kim manje jede „zbog svoje zemlje“, kako prenose neki zapadni mediji.
Neki prethodni izveštaji zapadnih medija tvrdili su da je Kim tokom leta upozorio svoje građane da se pripreme za teškoće, upoređujući situaciju u zemlji sa vremenom ekonomske krize i gladi iz devedesetih godina.
Početkom meseca, Kim Džong Un je obeležio desetu godišnjicu na vlasti, od očeve smrti 2011. godine. Za to vreme je prkosio međunarodnim sankcijama i nastavio da razvija državni program balističkih projektila.
Uprkos susretima sa bivšim predsednikom Sjedinjenih Država, Donaldom Trampom, u brojnim prilikama, Kim Džong Un nije napravio primetan napredak ka nuklearnom razoružanju i niti je zauzvrat dobio popuštanje američkih sankcija.
Spektakularni vatromet u Beogradu na vodi - Sputnik Srbija, 1920, 01.01.2022
DRUŠTVO
Spektakularan doček Nove godine u Srbiji: Beograd se video iz svemira /video, foto/
Kim Džong Un - Sputnik Srbija, 1920, 25.11.2021
SVET
Građanima Severne Koreje zabranjeno da nose kožne kapute – da ne bi imitirali Kim Džong Una /foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala