- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Kako deca u Zvečanskoj proslavljaju novogodišnje praznike

© Sputnik / Stefan ĐurićMališani u Zvečanskoj vole praznike kao i sva druga deca
Mališani u Zvečanskoj vole praznike kao i sva druga deca - Sputnik Srbija, 1920, 31.12.2021
Pratite nas
Vrata lifta su se otvorila i u hodniku prošaranom ukrasima, figurom Deda Mraza i poklonima sinuše četiri malena nasmejana i radosna lica. Dok su ukrašavala jelku, pridružio im se još jedan veseli mališan u invalidskim kolicima, koji je držao ručno rađene novogodišnje čestitke i razgledao koja je najlepša. Praznično raspoloženje obojilo je Zvečansku.
Deca u Zavodu za zaštitu odojčadi, dece i omladine u Zvečanskoj ulici u Beogradu, gde su smešteni mališani predškolskog i školskog uzrasta bez roditeljskog staranja i sa smetnjama u razvoju, kao i sva druga deca, obožavaju praznike. U ovo vreme bolje su raspoložena nego inače, nasmejana su i vesela, slušaju muziku i pevaju novogodišnje pesme, a posebno vole da učestvuju u stvaranju toplog, prazničnog ambijenta u domu pred Novu godinu.
© Sputnik / Stefan ĐurićMališani u Zvečanskoj vole praznike kao i sva druga deca.
Deca u Zvečanskoj kite jelku - Sputnik Srbija, 1920, 26.12.2021
Mališani u Zvečanskoj vole praznike kao i sva druga deca.

Nova godina u Zvečanskoj

Ova godina nije izuzetak. Mališani su uz pomoć vaspitača, medicinskih sestara i drugog osoblja ukrašavali prostorije Zavoda, kitili jelke, crtali, bojili, seckali papire i pravili novogodišnje čestitke. Slike Deda Mraza, sanki, irvasa, snežnih pahulja i ostalih prazničnih motiva preplavile su zidove, stolove, police i komode, a praznična radost ispunila je ne samo dom, već i dečja srca.
© Foto : Sputnjiku ustupio Zavod za zaštitu odojčadi, dece i omladine u BeograduMališani i vaspitači dekorisali su čitava odeljenja u Zvečanskoj.
Mališani i vaspitači dekorisali su čitava odeljenja u Zvečanskoj. - Sputnik Srbija, 1920, 27.12.2021
Mališani i vaspitači dekorisali su čitava odeljenja u Zvečanskoj.
Za decu je od svega toga možda najvažnije pravljenje čestitki, jer ih za vreme praznika daruju roditeljima, koji o njima ne mogu da vode računa, braći, sestrama i rođacima. To je jako bitno za njihovo samopouzdanje i samopoštovanje i pruža im osećaj da imaju nekog svog, kaže nam Ivana Cerović, socijalni radnik i rukovodilac stacionara u Zvečanskoj.
„Ima dece koja, nažalost, nisu imala priliku da upoznaju svoje roditelje ili nisu s njima u kontaktu. Jako je važno da svako dete ima kome da napiše čestitku. Ako to nije biološka porodica, onda su to učiteljica iz škole, vaspitač iz grupe ili kolega iz Centra za socijalni rad koji je staratelj detetu“, predočava Ivana Cerović.
© Sputnik / Stefan ĐurićZa decu je možda najvažnije pravljenje čestitki, jer ih daruju roditeljima, braći, sestrama i rođacima.
Za decu je možda najvažnije pravljenje čestitki, jer ih daruju roditeljima, braći, sestrama i rođacima.  - Sputnik Srbija, 1920, 26.12.2021
Za decu je možda najvažnije pravljenje čestitki, jer ih daruju roditeljima, braći, sestrama i rođacima.
Čin darivanja produbljuje odnos sa biološkom porodicom, jer na taj način dete doživljava razmenu emocija koja se obično događa u porodici, pojašnjava psiholog i koordinator smeštaja za intenzivnu podršku Miloš Stanković.

„Na taj način pokušavamo da napravimo vrlo sličnu atmosferu i sličan odnos. Najznačajnije je što se tome svi raduju, i zaposleni koji brinu o deci, deca najviše, a reakcije roditelja i njihove braće i sestara, kad to vide i dobiju takve poruke, su srceparajuće“, kaže Stanković za „Sputnjik“.

Bogat praznični program

Tokom praznika deca iz Zvečanske obično imaju bogat program: šetaju okićenim centrom grada, posećuju pozorišta i izložbe, u domu dočekuju vršnjake, školarce, studente, donatore, muzičare koji im sviraju, pa i Deda Mraza koji se spušta s krova na terase i deli im paketiće. Za Novu godinu dobijaju razne darove, čak i po želji: slatkiše, igračke, garderobu, kozmetiku...
© Foto : Sputnjiku ustupio Zavod za zaštitu odojčadi, dece i omladine u BeograduU Zvečanskoj se Deda Mraz spuštao s krova na terase i deci delio paketiće.
U Zvečanskoj se Deda Mraz spuštao s krova na terase i deci delio paketiće.  - Sputnik Srbija, 1920, 27.12.2021
U Zvečanskoj se Deda Mraz spuštao s krova na terase i deci delio paketiće.
Nažalost, korona virus je poremetio praznična dešavanja i u domu. Ove godine je za decu organizovano manje događaja, neki su bili održani „onlajn“, a pojedine, poput lutkarskih predstava, nisu mogli da posete. Ipak, u Zvečanskoj se trude da im nadomeste te nedostatke koliko mogu:
„Pošto smo imali da neko bude Deda Mraz ili da neko organizuje novogodišnju predstavu, sad organizujemo da deca, drugari iz grupe, uz pomoć ginjol lutaka odglume neku priredbu, predstavu za ostale drugare koji dođu. Ili, nađemo prigodnu predstavu, priredbu ili pesmice na ‘Jutjubu’, pa preko velikih video-bimova napravimo ugođaj vrlo sličan bioskopu ili pozorištu“.
© Sputnik / Stefan ĐurićSlike Deda Mraza, sanki, irvasa, snežnih pahulja i ostalih prazničnih motiva preplavile su zidove, stolove, police i komode...
Slike Deda Mraza, sanki, irvasa, snežnih pahulja i ostalih prazničnih motiva preplavile su zidove, stolove, police i komode... - Sputnik Srbija, 1920, 26.12.2021
Slike Deda Mraza, sanki, irvasa, snežnih pahulja i ostalih prazničnih motiva preplavile su zidove, stolove, police i komode...
U normalnim okolnostima, nekoj deci poklone donose i roditelji, a pojedina praznike čak slave kod kuće. Umesto toga, danas s roditeljima razgovaraju putem video-poziva. Naravno, ima i mališana koji ne slave praznike na uobičajen način: jedni zbog toga što ih nisu obeležavali pre dolaska u dom, a drugi zato što, nažalost, nisu sposobni da razumeju koncept proslave.
„Sa porodicama radimo u partnerstvu. Za dete je važno da u ovom, prazničnom periodu vidi nas kao saradnike, kao zajedništvo. Nažalost, neki roditelji nemaju priliku da obezbede neki paketić i donesu ga svom detetu. Zato mi u dogovoru s roditeljima organizujemo za svako dete paketić koji onda roditelj daruje. Imali smo i Deda Mraza i slikanje pored jelke. To je i prilika da se roditelji koji dele slične izazove i probleme okupe. Deca se najviše raduju baš tim paketićima, poklonima koje im je doneo neko njihov“, ističu Ivana i Miloš.
© Sputnik / Stefan ĐurićDeca za Novu godinu dobijaju razne darove, čak i po želji: slatkiše, igračke, garderobu, kozmetiku...
Deca za Novu godinu dobijaju razne darove, čak i po želji: slatkiše, igračke, garderobu, kozmetiku... - Sputnik Srbija, 1920, 26.12.2021
Deca za Novu godinu dobijaju razne darove, čak i po želji: slatkiše, igračke, garderobu, kozmetiku...
Zavod za zaštitu odojčadi, dece i omladine u Beogradu sastoji se od 11 radnih jedinica, od kojih su u 10 deca. Ukupno ima 528 mesta, a trenutno je popunjeno oko 400, od kojih je skoro 200 u Zvečanskoj. Gotovo sva deca imaju roditelje, ali, nažalost, oni nisu u stanju da brinu o njima. Umesto njih to svakodnevno čini 400 zaposlenih u Zavodu.
U sledećem tekstu „Sputnjikovog“ novogodišnjeg serijala o deci u beogradskim domovima pročitajte: kako deca u popravnom domu provode praznike.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala