- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

„Ikea“ diže cene brojnih proizvoda širom sveta - skok i do 50 odsto

© AP Photo / INTER IKEA SYSTEMS B.V.Švedska kompanija IKEA
Švedska kompanija IKEA  - Sputnik Srbija, 1920, 31.12.2021
Pratite nas
„Ikea“ je u Velikoj Britaniji povećala cenu brojnih artikala i do 50 odsto. Kompanija je za to okrivila rast troškova lanaca snabdevanja uzrokovan pandemijom korona virusa. Cene su u različitim rasponima podignute i u drugim državama.
Nakon što su se kupci požalili da su cene nakon Božića naglo porasle, iz najveće svetske trgovačke kuće nameštajem poručili su da više nisu u stanju da apsorbuju povećane troškove te da ih prenose na potrošače.
„Nažalost, došlo je do značajnog povećanja troškova u celom nabavnom lancu, uključujući sirovine, transport i logistiku. Kako to još uvek traje, potrebno je povećati cene za mnoge naše proizvode“, poručio je portparol, piše „Gardijan“.
Na ažuriranoj veb stranici mogu se uočiti značajna povećanja cena pojedinih artikala. Između ostalog, cena radnog stola „malm“ porasla je sa 99 na 150 funti, što je skok od više od 50 posto. „Jokmok“sto s četiri stolice takođe je poskupeo 50 posto, s 99 na 149 funti, u poređenju s početkom ove godine.
Krevet „hemnes“ poskupeo je sa215 funti na 279 funti, što je porast od 30 posto, dok je cena komode s devet fioka „aleks“ porasla 35 posto, sa85 na 115 funti. Dečji krevetić „kura“ poskupeo je 14 posto, sa 129 funti na 150 funti, dok je "Ikein" kauč „klipan“, jedan od najpopularnijih artikala švedske trgovine, skuplji za 20 funti (povećanje od 11 posto – na 199 funti).
„Ikea“ je potvrdila da je firma podigla cene u više zemalja u različitim rasponima.
„Od početka pandemije, „Ikea“ je uspela da apsorbuje značajno povećanje troškova u celom nabavnom lancu, zadržavajući cene što je moguće niže i stabilnije. Sada, kao i mnogi drugi trgovci, morali smo podići cene kako bismo ublažili uticaj na naše poslovanje“, rekao je portparol.
„Povećanje cena varira, ali ostaje u skladu s onim što vidimo na globalnom nivou u „Ikei“, što je otprilike devet posto prosečnog povećanja u različitim zemljama i asortimanu proizvoda, zaključuju u „Ikei“.
Rast cena u „Ikei“ dolazi nakon što je inflacija u Ujedinjenom Kraljevstvu u novembru dostigla 10-godišnji maksimum od 5,1 posto, preneo je B92.
Teretni brod - Sputnik Srbija, 1920, 20.11.2021
EKONOMIJA
Rast cena brodskog prevoza podiže inflaciju za 1,5 odsto
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala