Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Direktor Kancelarije za KiM: Potez Prištine je akt nasilja

© Tanjug / SAVA RADOVANOVICDirektor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković - Sputnik Srbija, 1920, 31.12.2021
Pratite nas
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković reagovao je zbog novog poteza Prištine. On je nazvao "aktom nasilja" prema Ujedinjenim nacijama odluku Prištine da proglasi ruskog zvaničnika u UNMIK-u za "personu non grata".
"Proglašavanjem legitimnog zvaničnika UNMIK-a za 'personu non grata' Priština vrši akt nasilja prema administraciji Ujedinjenih nacija, najviše civilne vlasti na KiM ", naveo je Petković na Tviteru.
Kako je naglasio, u skladu sa važećim normama međunarodnog prava, a prema Rezoluciji 1244 SBUN, jedina legalna civilna vlast na KiM je Misija UN na KiM (UNMIK).
Ministarka spoljnih poslova privremenih prištinskih institucija Donika Gervala Švarc saopštila je ranije danas da je, na zahtev premijera Aljbina Kurtija, donela odluku da proglasi ruskog zvaničnika u Unmiku za personu non grata zbog, kako tvrdi, njegove štetne aktivnosti kojom je narušena bezbednost tzv. Kosova.
Gervala je na Fejsbuku navela da su institucije iz Prištine odlučne u borbi protiv, kako tvrdi, "malignog uticaja Ruske Federacije i njenih satelitskih predstavnika u regionu, koji za cilj imaju da potkopaju dostignuća Kosova i naših partnera, prvenstveno SAD, NATO i EU"
Proglašenje ruskog zvaničnika u Unmiku za personu non grata od strane vlasti u Prištini predstavlja provokaciju, saopštila je ambasada Rusije u Srbiji.
"Smatramo ovu 'odluku' Prištine još jednom antiruskom i anti-UN provokacijom koja je preduzeta kako bi se pridobila naklonost zapadnih mentora. Polazimo od toga da u skladu sa međunarodnim pravom i rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN, koja je ključna za rešenje kosovskog pitanja, ona nema nikakve pravne posledice", navodi ruska ambasada.
Mapa Balkana - Sputnik Srbija
Sve o političkim dešavanjima u Srbiji i regionu

Pročitajte ovde

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala