- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Bez majčinskog zagrljaja i topline doma: Kako srpski i strani studenti dočekuju Novu godinu u Rusiji

© Sputnik / Nikolina TeslaSrpski i strani studenti u Rusiji
Srpski i strani studenti u Rusiji - Sputnik Srbija, 1920, 31.12.2021
Pratite nas
Zbog skoka cena avio karata usled pandemije virusa korona, srpski studenti, ali i oni iz drugih zemalja, dočekaće Novu godinu u studentskim domovima u Moskvi i drugim ruskim gradovima, uz novogodišnju jelku, bogatu trpezu i igru „Tajni Deda Mraz“.
Na brojnim univerzitetima u Moskvi i drugim ruskim gradovima, organizuju se razne svečanosti i festivali na kojima studenti imaju priliku da upoznaju novu kulturu, steknu nove prijatelje, te da osećaj nostalgije zameni praznična radost i dobro raspoloženje.

Studenti dočekuju Novu godinu u „drugoj kući“

Pošto mnogi studenti dočekuju Novu godinu u internatima, kako bi osetili prazničnu atmosferu jer su daleko od svoje porodice i prijatelja, zajedno kite jelku koja se svake godine nalazi u hodniku njihove „druge kuće“.
Direktori domova obezbeđuju jelku, a studenti se dogovaraju u svojim grupama koje imaju na društvenim mrežama o iznosu novca koji im je potreban za novogodišnje ukrase i lampice. Obično sve đakonije kupuju u supermarketima i jeftinijim ruskim prodavnicama. Pošto na svakom univerzitetu postoji bar jedna osoba koja ima dar za slikanje, ona je zadužena da naslika par „remek-dela“ na vratima studentskog doma koja ih vraćaju u detinjstvo kada je mašta bila ono najvrednije.

Tajni Deda Mraz

Tajni Deda Mraz je neobična tradicija koju profesori na univerzitetima sprovode svake godine u decembru. Ova igra je izuzetno popularna u Rusiji, a mnogi stranci za nju nisu znali dok nisu došli na studije u ovu državu. Cilj igre je da se studenti iz različitih zemalja sveta što bolje upoznaju jedni sa drugima. Početkom decembra, studenti zapisuju imena svojih kolega na papirićima, a zatim ceduljice sa imenima svih učesnika stavljaju u kutiju. Svako od njih izvlači jedan papirić i postaje Deda Mraz na tajnom zadatku darivanja poklona osobi koju je izvukao. Najvažnije pravilo igre je da niko ne otkriva ime osobe koju je izvukao, nego da osmisli šta će joj pokloniti.
© Sputnik / Nikolina TeslaZajedno kite jelku koja se svake godine nalazi u hodniku njihove „druge kuće“.
Zajedno kite jelku koja se svake godine nalazi u hodniku njihove „druge kuće“. - Sputnik Srbija, 1920, 30.12.2021
Zajedno kite jelku koja se svake godine nalazi u hodniku njihove „druge kuće“.
Pre početka igre, stranci se obično dogovaraju o iznosu novca koji može da se potroši za poklon, jer je izuzetno važno da igra ne izazove „osećaj stida“ ukoliko neko nema dovoljno materijalnih sredstava za poklon.
Nekoliko dana pred Novu godinu, studenti se okupljaju u učionicama na univerzitetima i kada dođe vreme za otvaranje poklona, svaki učesnik ima zadatak da pogodi ko je njegov tajni Deda Mraz, što je obično najzabavniji deo igre. Među poklonima mogu da se nađu razne sitnice, poput slatkiša, čarapa, kozmetike, a i po neki suvenir iz raznih delova sveta.
Profesori organizuju proslavu uz muziku, a svako od studenata treba da donese po neki specijalitet iz svoje države. To je dan kada se brišu sve razlike, kada se svi osećaju kao jedna porodica, bez obzira na mentalitet, kulturu i veru.

Tradicionalna jela

U čežnji za maminom kuhinjom, studenti se trude da se na novogodišnjem stolu nađu i poneka njihova tradicionalna jela. Uglavnom, na dan dočeka, provedu mnogo vremena u kuhinji, koja se najčešće nalazi na kraju njihovog sprata. Ponekad se desi da u ruskim prodavnicama nema baš tih sastojaka koji su im zaista potrebni za pripremanje jela, i onda, kuvajući, zovu mamu, koja ih preko telefona savetuje šta drugo mogu da iskoriste, da bi jelo bilo približnog ukusa.
© Sputnik / Nikolina TeslaStudenti se trude da se na novogodišnjem stolu nađu i poneka njihova tradicionalna jela.
Studenti se trude da se na novogodišnjem stolu nađu i poneka njihova tradicionalna jela. - Sputnik Srbija, 1920, 30.12.2021
Studenti se trude da se na novogodišnjem stolu nađu i poneka njihova tradicionalna jela.
Osim srpske domaće kuhinje, na novogodišnjoj trpezi nalaze se i specijaliteti iz drugih zemalja: od osetinskih pita sa spanaćem, tadžičkog pilava „Dušanbe“, srpske sarme, gruzijske supe „Harčo“ pa sve do tradicionalnog grčkog kolača „Politiko“. Naravno, živeći u Rusiji, strani studenti poštuju i ruske običaje, te njihova trpeza ne sme da bude bez šampanjca, mandarina, ruske salate (koju Rusi zovu Olivije) i salate od haringe.

Novu godinu dočekuju nekoliko puta

Sedeći za svečanim stolom u studentskom domu, sa čašama šampanjca u ruci, studenti razgovaraju sa svojom „drugom porodicom“ i raduju se Novoj godini. Nazdravljaju više puta, jer zbog razlike u vremenskoj zoni, kod nekih od njih uveliko je stigla Nova godina, a kod nekih je tek na pragu, pa tako dočekaju pet-šest Novih godina.
Ipak, prilagođavaju se i ruskim običajima, te pet minuta pre nego što otkuca ponoć na Prvom kanalu gledaju predsednika Rusije Vladimira Putina koji upućuje tradicionalnu čestitku građanima zemlje. Posle obraćanja predsednika, sat kula na Crvenom trgu otkucava dvanaest puta, zamišljaju se želje, nakon čega počinje himna i vatromet. U nekim državama iz kojih su studenti ne postoji običaj da se za Novu godinu ide kod svojih komšija, ali, živeći u ovoj zemlji, posle dočeka svraćaju „u goste“ kod svojih poznanika u studentskom domu darujući im poklone. Ipak, iako su srećni što imaju priliku da osete rusku zimu i budu u Moskvi koja tokom novogodišnjih praznika izgleda kao iz bajke, opet im nedostaje majčinski zagrljaj i toplina doma.
Spektakularni vatromet u Beogradu na vodi - Sputnik Srbija, 1920, 01.01.2022
DRUŠTVO
Spektakularan doček Nove godine u Srbiji: Beograd se video iz svemira /video, foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala