- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Više od sto sveštenika Aleksandrijske crkve prešlo u RPC

© Sputnik / Konstantin Čalabov / Uđi u bazu fotografijaManastiri Velikog Novgoroda
Manastiri Velikog Novgoroda - Sputnik Srbija, 1920, 30.12.2021
Pratite nas
Više od sto sveštenika Aleksandrijske pravoslavne crkve prešlo je pod jurisdikciju Moskovske patrijaršije zajedno sa svojim parohijama i vernicima, izjavio je za Sputnjik patrijaršijski egzarh Afrike mitropolit klinski Leonid (Gorbačov).
„(Prešli su) sa parohijama i pastvom. A prema našim prognozama, ovo je tek početak... Sto i dva sveštenika već su zatražila prijem pod okrilje Ruske pravoslavne crkve. Ovo je ozbiljan procenat od ukupnog broja sveštenstva. Neki od njih to očekuju od 2019. godine. Pretpostavljamo da će se broj zahteva povećati“, rekao je mitropolit Leonid.
Kako je naveo, nije isključena mogućnost proširenja strukture egzarhata, ukoliko to bude potrebno, kao i da episkopi Aleksandrijske patrijaršije izjave želju da se pridruže Ruskoj pravoslavnoj crkvi.
Mitropolit je dodao da će hramski kompleks RPC u Johanesburgu postati baza za eparhijski centar Eparhije južnoafričke.
On je naveo i da se trenutno rešava pitanje dodele mesta u Kairu za izgradnju Sabornog hrama Severnoafričke eparhije Ruske pravoslavne crkve.
Ranije je patrijarh aleksandrijski i cele Afrike Teodor priznao raskolničku Pravoslavnu crkvu Ukrajine (PCU) i u diptih uneo ime njenog poglavara Epifanija Dumenka.
Sinod Ruske pravoslavne crkve saopštio je 29. decembra odluku o osnivanju Patrijaršijskog egzarhata u Africi. U njegovom sastavu osnovane su dve eparhije: severnoafrička, čiji će poglavar nositi titulu kairski i severnoafrički, i južnoafrička, na čijem čelu će biti arhijerej sa titulom johanesburški i južnoafrički. Patrijaršijski egzarh Afrike, na čije čelo je postavljen arhiepiskop jerevanski i jermenski Leonid uz očuvanje privremene uprave Jerevansko-jermenske eparhije, nosi titulu mitropolita klinskog.
Ujediniteljski sabor u Ukrajini - Sputnik Srbija, 1920, 29.08.2021
RUSIJA
Kako su nacisti pomogli u formiranju autokefalne crkve u Ukrajini
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala