- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Top 5 modela ruskog naoružanja koji će biti hit u inostranstvu: Lider – „Šahmat“

© Sputnik / Alekseй Maйšev / Uđi u bazu fotografijaRuski višenamenski lovac Su-75 "Šahmat"
Ruski višenamenski lovac Su-75 Šahmat - Sputnik Srbija, 1920, 30.12.2021
Pratite nas
Ruski odbrambeni koncern „Rosoboroneksport“ imenovao je pet izvoznih modela ruskog naoružanja koje strani kupci najželjnije iščekuju – na prvom mestu našao se napredni laki lovac pete generacije „Šahmat“.
„U top pet izvoznih primeraka predstavljenih 2021. godine našli su se laki taktički avion 'Šahmat', koji je predstavljen na (avio-kosmičkom sajmu) MAKS i (izložbi) 'Dubai eršou', zatim izviđačko-udarni kompleks bespilotnih letelica 'Orion E' koji je prikazan u Rusiji i u inostranstvu, potom višecevni bacač raketa sa termobaričnom municijom TOS-2 'Tosočka', automat 'Kalašnjikov' AK-19 i protivavionski raketni sistem S-350 'Vitjaz'“, rekao je generalni direktor korporacije Aleksandar Mihejev.
Kako je dodao, svetsko tržište oružja se 2021. godine značajno prilagodilo radu u uslovima pandemije. Ruski specijalni izvoznik oružja uspeo je da učestvuje u 17 međunarodnih izložbi.
Premijera lakog taktičkog aviona „Šahmat“ (Su-57) održana je u julu 2021. godine na avio-salonu MAKS, kada je predstavljen prototip. Prilikom njegovog projektovanja korišćena su iskustva sa konstruisanja Su-57. Po spoljnom izgledu veoma liče, ali će „Šahmat“ biti mnogo lakši zahvaljujući jednom motoru.
Proizvodiće se prema „stelt“ tehnologiji (imaće radio-apsorbujući premaz), biće opremljen naoružanjem unutar trupa, najnovijom avionskom tehnikom i moći će da upravlja malim dronovima. Su-57 može da razvije brzinu do 1.900 kilometara na čas, dok mu je borbeni radijus 3.000 kilometara.
„Šahmat" će se proizvoditi u fabrici u Komsomoljsku na Amuru (KnAAZ). Prvi let je planiran za 2023. godinu, a serijska proizvodnja 2025. godine.
Ruski višenamenski lovac Su-75 Šahmat - Sputnik Srbija, 1920, 20.12.2021
RUSIJA
Ruski lovac „Šahmat“ među 10 najvećih dostignuća vojne avijacije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala