- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Šta treba da se desi da Evropljani prekrše zakone i pokrenu „Severni tok 2“

© Sputnik / Dmitriй Lelьčuk / Uđi u bazu fotografijaIzgradnja gasovoda "Severni tok 2" u Nemačkoj
Izgradnja gasovoda Severni tok 2 u Nemačkoj - Sputnik Srbija, 1920, 30.12.2021
Pratite nas
Činjenica da je „Severni tok 2“ spreman za upotrebu ne znači da će Evropljani odlučiti da ga puste u rad pre roka – međutim, to se može desiti ukoliko dođe do prekida u toku grejne sezone u Evropi, smatra ruski stručnjak Igor Juškov.
„Činjenica da je 'Severni tok 2' spreman za upotrebu, a kod Evropljana kriza u snabdevanju i dalje traje, ipak nije dovoljno da se ubrza puštanje u rad gasovoda“, ističe stručnjak sa Finansijskog univerziteta pri vladi Rusije Igor Juškov, prenosi list „Vzgljad“.
Da bi gasovod počeo sa radom pre sertifikacije „de fakto je potrebno prekršiti proceduru evropskih zakona“. Pored procesa sertifikacije koji treba da prođe, kompanija „Gasprom“ mora registrovati svoju podružnicu u nemačkoj jurisdikciji.
Međutim, prema rečima stručnjaka, pokretanje gasovoda pre roka moguće je u slučaju prekida u isporuci toplotne energije u toku grejne sezone u Evropi.

„Da bi gasovod proradio pre roka treba da se dogodi nešto da Evropljani prekrše svoje zakone. Postoji jedan scenario – nestašica gasa i mrazevi usled čega će se postaviti pitanje da li isključiti potrošača sa sistema za snabdevanje toplotom. E tada u Evropskoj uniji mogu smisliti neko lukavstvo iz serije privremenih tehničkih testiranja gasovoda pre početka komercijalne eksploatacije“, objašnjava Juškov.

Šef kompanije „Gasprom“ Aleksej Miler saopštio je juče da je i drugi krak gasovoda napunjen gasom i da je „Severni tok 2“ spreman za upotrebu.
Nemački regulator objavio je nedavno da odluka o „Severnom toku 2“ neće biti doneta u prvoj polovini 2022. godine, javila je agencija „Blumberg“. Nova šefica nemačke diplomatije izjavila da gasovod „Severni tok 2“ za sada nije u skladu sa evropskim zakonom i zato sada ne može da bude odobren.
Gasovod Severni tok 2 - Sputnik Srbija, 1920, 29.12.2021
RUSIJA
„Severni tok 2“ u potpunosti spreman, napunjen i drugi krak
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala