- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

"Sprut" na prodaji: Kakav izvozni potencijal ima ruski tenk na točkovima

© Sputnik / Mihail Voskresenskiй / Uđi u bazu fotografijaLaki plutajući tenk „Sprut-SDM1“
Laki plutajući tenk „Sprut-SDM1“ - Sputnik Srbija, 1920, 30.12.2021
Pratite nas
Državna korporacija „Rosteh“ razmišlja da napravi tenk na točkovima za izvoz na bazi guseničnog oklopnog vozila „Sprut-SDM1“, izjavio je u intervjuu Sputnjiku industrijski direktor kompleksa za naoružanje korporacije „Rosteh“ Bekhan Ozdojev. Pretpostavlja se da bi on mogao biti pogodan za upotrebu na Bliskom istoku i Afriku.

„Postoji ideja da se borbeni deo tenka 'Sprut SDM1' postavi na osnovu na točkovima koja će najverovatnije biti amfibijska. Koja će osnova konkretno biti još nije poznato, jer postoji nekoliko odgovarajućih šasija na točkovima. Izbor zavisi od kupca i zadataka koje će tenk rešavati“, rekao je Ozdojev.

On je pojasnio da će tenk imati vatrenu moć osnovnog tenka, ali će ga nadmašiti po manevarskim sposobnostima i brzini. Kada je reč o zaštiti i sposobnosti kretanja, zaostajaće za njim.
Ekspert je pojasnio da je malo verovatno da će se vozilo pojaviti u ruskim Oružanim snagama, jer one više koriste tradicionalne tenkove na guseničnoj šasiji koji su pogodniji za ruske terene.
„Prilikom kretanja po tvrdom, ravnom i suvom terenu, tenk na točkovima ima prednost u pogledu mogućnosti kretanja i brzine, ali kada je reč o zemljanim terenima, planinama, šumama, močvarama, onda je potreban tenk na gusenicama“, pojasnio je ekspert.
Laki amfibijski tenk „Sprut-SDM1“, na osnovu koga „Rosteh“ može da napravi tenk na točkovima, predstavljen je publici na međunarodnoj vojno-tehničkoj izložbi „IDEKS-2021“ u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.
Izvršni direktor kompanije „Kurganmašzavoda“ Petar Tjukov je tada izjavio da je „Sprut-SDM1“ jedinstven primerak savremenog lakog tenka.
„Sprut“ ima top 2A75 od 125 milimetara, vatrena moć je ista kao kod tenka T-90MS. Predviđena je i upotreba oklopne municije, kumulativnih ili rasprskavajućih granata, kao i municije sa daljinskim upravljanjem eksplozijom. Ovaj tenk može da pogodi cilj na udaljenosti do pet kilometara.

Neophodna tehnika

Termin „tenk na točkovima“ se može različito tumačiti i za sada nije zvanično priznat u vojnim doktrinama, smatra ekspert. U poslednje vreme se koristi za označavanje porodice oklopnih vozila i borbenih vozila čije je osnovno oružje top koji se nalazi u kuli tenka.
Ovakva tehnika je prilično retka u svetu. Mada se, tenkovi na točkovima nalaze u naoružanju Francuske, Italije, Švajcarske, Kine, Japana i Južne Afrike.
Osnovni zadatak im je da istrebe tenkove protivnika i zaštite pešadiju na bojnom polju. Veliku prednost imaju na ravnim terenima i na lokacijama na kojima je razvijena infrastruktura puteva.
Ekspert Jurij Knutov je pojasnio da ovi tenkovi imaju manji nivo zaštite, ali imaju veću snagu, brzinu i lakši su za manevrisanje.
„Najvažnije je da je podvožje vozila konstruisano tako da mehaničari i posada tenka ne moraju dodatno da se obučavaju. Tenkista vrlo brzo može da savlada ovu tehniku. Takođe, u poređenju sa tradicionalnim guseničnim tenkovima, remont i održavanje su jeftiniji“, pojasnio je ekspert.
Oklopna vozila na točkovima ne mogu da zamene osnovne borbene tenkove po nomenklaturi vojne tehnike, ali oni imaju druge zadatke – brzo kretanje u cilju primene preciznih udaraca i izviđanje. Takođe, oni mogu da se uspešno primenjuju u antiterorističkim i mirnodopskim operacijama i u lokalnim konfliktima sa niskim intenzitetom borbe.
Trenutno je osnovni proizvođač i popularizator ovih tekova Francuska, koja tenkove isporučuje u Afriku, naveo je Knutov.
Francuski vojno-industrijski kompleks je početkom 1970-ih godina predstavio međunarodnoj javnosti tenk na točkovima „Panhard M8“. Posle nekoliko godina je počela i serijska proizvodnja tenka AMX-10RC (kvalifikovan kao tenk na točkovima ili teško oklopno vozilo) koje se do danas koristi u Oružanim snagama Francuske i nekim zemljama Azije, Afrike i Bliskog istoka.
„Tenkovi na točkovima ruske proizvodnje će se koristiti na međunarodnom tržištu, jer se slična oklopna vozila već uspešno koriste u afričkim i azijskim zemljama, ali ih uglavnom proizvodi Francuska. Oni su traženi i pokazuju dobre rezultate“, saopštio je Knutov.
Demonstracija tenka T-14 Armata - Sputnik Srbija, 1920, 29.12.2021
RUSIJA
Rusija pokreće serijsku proizvodnju najnovijeg tenka T-14 „Armata“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala